Zilverweekend, uitbreiding en boek Groninger Zilverkamer Appingedam

APPINGEDAM - Het Fonds Eemsmond presenteert vrijdag 16 februari het boek De Groninger Zilverkamer.

De verschijning van het boek gaat gepaard met de opening van de tweede grote expositieruimte voor de omvangrijke zilvercollectie in het bankgebouw. De Zilverkamer houdt voor de vierde maal een zilverweekend. Speciaal voor deze gelegenheid is de Groninger Zilverkamer zowel zaterdag 17 als zondag 18 februari geopend. Er zijn het hele weekend diverse kramen ingericht met antieke zilverstukken en zilveren sieraden en met Afrikaanse sieraden. Verder worden er demonstraties zilver reinigen gegeven.

In het boek beschrijft samensteller Diederick H.J. Ninck Blok uit Groningen de belangrijke exemplaren uit de omvangrijke collectie van de Groninger Zilverkamer. Hij is antiquair en beëdigd taxateur. Zijn teksten zijn rijkelijk voorzien van foto’s van de hand van Hans Westerink uit Zwolle. Het Groninger zilver wordt met grote kennis van zaken geplaatst in historische en ambachtelijke context. Ook besteedt de samensteller uitgebreid aandacht aan de ooit zo rijke Groninger zilvercultuur en de vele zilversmeden die onze provincie telde. Het boek is vanaf zaterdag 17 februari verkrijgbaar in de Groninger Zilverkamer.

De nieuwe expositieruimte was noodzakelijk geworden door de enorme uitbreiding van de collectie van de Groninger Zilverkamer, sinds de start in 2013. Het bankgebouw bood de mogelijkheid voor een tweede grote zaal.