Presentatie rapport Gegijzeld in eigen huis in Nicolaïkerk

APPINGEDAM - Het rapport van prof.dr.ir. G. de Kam over de consequenties van de aardbevingsproblematiek op hypotheken van gedupeerde woningeigenaren wordt vrijdag 16 februari van 14.00 tot 17.00 uur gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst in de Nicolaïkerk in Appingedam.

Het rapport kreeg de titel Gegijzeld in eigen huis. In opdracht van de Groninger Bodem Beweging is in 2017 door de RUG een onderzoek uitgevoerd naar de consequenties die de aardbevingsproblematiek heeft op hypotheken van gedupeerde woningeigenaren.

Al langere tijd is bekend dat de aardbevingen als gevolg van de gaswinning door de NAM negatieve gevolgen hebben voor de woningmarkt in Groningen. De waardedaling van de woningen en de slechte verkoopbaarheid hebben talloze hypotheekbezitters in grote problemen gebracht. Deze ontwikkelingen, zo blijkt uit het onderzoek, zijn een grote zorg, nu en in de toekomst. De vaak grote financiële problemen binnen deze groep van gedupeerden brengen bovendien ook aanzienlijke emotionele gevolgen met zich mee.

Voorts is er tijdens de informatiemiddag aandacht voor het onvermogen om te kunnen verhuizen uit de woning die onder water staat en de restschuld waarmee mensen worden belast die er toch in slagen te verhuizen.

Sprekers zijn Jelle van der Knoop (voorzitter GBB), prof. pr. ir. George de Kam (onderzoek), Bé Schollema (wethouder Loppersum) en Karl Pladdet (Taskforce Rabobank). Tussentijds en na afloop is er gelegenheid om de sprekers en leden van de GBB-werkgroep Hypotheken vragen te stellen.

Het bezoeken van de informatiemiddag kan uitsluitend via aanmelding via de link: https://goo.gl/forms/wdaREjni7pehNlrq2.