Verkeerslichten Kustweg sneller op groen

DELFZIJL - Naast een barrière om veilig langs de Kustweg te fietsen en wandelen tijdens de dijkverbetering heeft Combinatie Ommelanderdiek ook verkeerslichten aangebracht. Die gaan nu meteen op groen voor deze weggebruikers.

De bouwers hebben deze week een oproep aan omwonenden gestuurd om ook daadwerkelijk gebruik te maken van de verkeerslichten en het fietspad. Deze afscheiding is nodig omdat het bouwverkeer van de dijkverbetering hier intensief langs rijdt. Fietsers nemen een groot risico als ze over de rijbaan voor auto’s en vrachtverkeer fietsen. Vrachtwagenchauffeurs hebben een zeer beperkt zicht naast en achter hun voertuig.

Om eventuele vertraging door de verkeerslichten zo veel mogelijk te beperken, heeft Ommelanderdiek de werking van de verkeerslichten aangepast. Deze werken nu als volgt: De verkeerslichten zijn ingeschakeld op werkdagen van 06.00 tot 19.00 uur. Buiten deze tijden zijn ze uitgeschakeld en knipperen ze oranje.

Standaard staan de lichten voor het bouwverkeer op groen. Fietsers en voetgangers krijgen echter voorrang op het bouwverkeer. Zodra fietsers de verkeerslichten naderen, gaat het verkeerslicht voor het bouwverkeer op rood en krijgen fietsers groen. Fietsers worden automatisch gedetecteerd en krijgen groen, voetgangers moeten op een knop drukken om groen te krijgen.

Het bouwverkeer rijdt via de Kustweg en een inrit bij het MuzeeAquarium naar de dijk. Ommelanderdiek doet een dringend beroep op iedereen die gebruik maakt van deze route: blijf achter de barrière en steek alleen over bij groen licht.