Snoezelhonden geliefd in Van Julsingha

DELFZIJL - De medewerkers van het Woonzorgcentrum Burgemeester Van Julsingha in Delfzijl hebben 277,50 euro ingezameld voor de Stichting Hulphonden.

De bewoners van het woonzorgcentrum zullen regelmatig bezoek krijgen van de honden van de stichting. „We zijn telkens op zoek naar mogelijkheden om het verblijf van de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken,” vertelt activiteitenbegeleidster Minnet Rozeveld “Vooral mensen die dementie hebben reageren vaak heel goed op honden. Honden leggen contact, geven warmte en zijn aanhankelijk. Mensen die voorheen een hond als huisdier hadden, kunnen ook weer positieve herinneringen opwekken. Kortom: er ontstaat een reactie. In ons huis wonen veel mensen die de aandoening dementie hebben, ongeveer 40% van de bewoners heeft deze ziekte in min of meerdere mate. Om te kijken wat we nog meer voor hen kunnen beteken, hebben we contact gezocht met de Stichting Snoezelhond van Karin Folkerts.”

„Voordat ik de ziekte MS kreeg, was ik werkzaam in de zorg,” vertelt Folkerts. “Op den duur ging dat niet meer en ben ik honden gaan trainen. Ik train hulphonden en snoezelhonden. De meeste honden zijn eerst snoezelhond en daarna hulphond. Snoezelhonden leggen contact met mensen en zijn aaibaar. Ik geloof er niet in dat het goed is als een hulphond niet geleerd wordt om contact met vreemden te krijgen. Door het contact zijn ze rustiger met mensen. Met een snuffelkleed kunnen de snoezelhonden contact krijgen met de mens. Doordat er eten in het kleed verstopt zit, is het contact intensief en langer. De hond blijft dan contact houden met degene die het kleed vast heeft.”

Tijdens een markt die recent werd gehouden in het woonzorgcentrum hebben de medewerkers, personeel en vrijwilligers het geld bijeengebracht. “Ik ben heel blij met deze bijdrage,” zegt Folkerts. “Met dit geld kunnen we weer veel dingen doen.”

De 94-jarige mevrouw Meijer heeft inmiddels al kennis gemaakt met snoezelhond Imre en dit is een groot succes. „Ik heb vroeger zelf ook een hond gehad,” vertelt Meijer enthousiast. “Mag ik de hond houden? Dan kan hij bij mij op de kamer slapen op een kleedje.”

„Het is dan ook niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat de honden bij ons bezoek komen,” weet Rozeveld.