Noordelijk Bach Consort in Hippolytuskerk

MIDDELSTUM - Het Noordelijk Bach Consort geeft zaterdag 10 maart om 20.15 uur een bijzonder optreden in de Hippolytuskerk in Middelstum.

Op het programma staat werk van Johann Sebastian Bach: Köthener Trauermusik Klagt, Kinder, klagt es aller Welt BWV 244a

Tijdens het componeren van de Matthäus Passion bereikt Bach het bericht dat zijn vriend, prins Leopold van Anhalt-Köthen op 34-jarige leeftijd is overleden. Bach staakt tijdelijk het werken aan de Matthäus Passion en begint aan het schrijven van de muziek voor bij de begrafenis. Het stuk wordt een eerbetoon aan de muziekminnende prins die zelf een zeer verdienstelijk gamba- en fluitspeler was. Prachtige aria’s die Bach voor de Matthäus Passion schreef komen ook terug in deze Trauermusik, of is het andersom: de aangrijpende composities die Bach naar aanleiding van de dood van zijn vriend schreef gebruikte hij ook in de Matthäus?

Dit werk is dus onlosmakelijk verbonden aan de Matthäus Passion (BWV 244), maar staat in een andere, historische context. Veel is herkenbaar, de teksten zijn anders en het geheel duurt ‘maar’ anderhalf uur. De uitvoering van de Trauermusik, een dag na de bijzetting van Leopold van Anhalt-Köthen op 24 maart 1729, werd voorafgegaan door het Preludium in b-klein BWV 544. Bij aanvang van de concerten zal dit werk uitgevoerd worden door organist Peter van der Zwaag.

De vier delen van de Trauermusik worden afgewisseld door het koraal en motet Ich lasse dich nicht, ook van Bach.

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via: www.noordelijkbachconsort.nl.