Groninger film Eindbaas met Georgina Verbaan in première

LOPPERSUM - Het internationale succes van DEAL de serie wordt voort gezet met aflevering 3 Eindbaas. Die gaat vrijdag 14 december in première in Stadskanaal waar studenten hebben meegewerkt aan de technische realisatie.

Hoofdrollen in de een kleine half uur durende film zijn er voor Helmert Woudenberg, Georgina Verbaan en het jonge talent Aiko Beemsterboer. In deze korte speelfilm staan wederom jongeren, innovatieve techniek en het prachtige noordoost-Groningen centraal.

Het is een spannende, korte feelgood komedie. De film speelt zich af rondom het fictieve dorpje Borgakkerzijl. De opnames zijn gemaakt in onder andere in Loppersum, Westeremden en Kantens. Het filmverhaal draait om Marieke die een kunstmatige intelligentie genaamd Katinka inschakelt om voor haar veeleisende opa Haijo te zorgen. Als Katinka zijn hele huis, de provincie en daarna de hele wereld overneemt, moeten Marieke en Haijo samenwerken en hun technische skills inzetten om Katinka te verslaan.

Drie studenten van Noorderpoort Stadskanaal (Mechatronica 2) hebben speciaal voor de film een robot gepimpt. Vierdejaars studenten van dezelfde opleiding zijn momenteel bezig deze robot om te bouwen tot een sociale robot tegen eenzaamheid. In samenwerking met het Fieldlab Practice (Alfa College) en OTIB wordt op het Suikerterrein in Groningen de cabin uit aflevering 2, Het Spijkerpaleis, omgebouwd tot een duurzaam en levensloop bestendig tiny house. Van deze drie projecten worden aanvullende lesfilms gemaakt die Eindbaas zullen ondersteunen in het onderwijs.

Eindbaas heeft wederom een non-commercieel karakter en wordt via inernet (Vimeo) kosteloos aangeboden aan het onderwijs en het publiek in Groningen. De film zal daarnaast worden ingestuurd naar internationale filmfestivals.

Op 2 december beleefde Het Spijkerpaleis in New Orleans zijn internationale première.

De Groningse muzikanten Dame Flux en Rayvano leverden bijdragen aan de soundtrack. Regie en productie was in handen van Fedde Hoekstra en samen met Marlais Olijrhook schreef hij het scenario.

Voor Eindbaas gaat producent feddehoekstra.org een partnerschap aan met Gemeente Delfzijl, Gemeente Eemsmond, Gemeente Appingedam, gemeente Oldambt, Noorderpoort, Alfa College, De Hoven, Woonstichting Groninger Huis, OTIB, RBPI Noord Nederland, Building, Coalitie Gezond Wonen, Economic Board Groningen, ZorgThuis, Fieldlab Practice, Bouwend Nederland regio Noord.

De première is besloten en vindt plaats op vrijdag 14 december bij Noorderpoort Stadskanaal.