Burgemeester Marijke van Beek vertrekt als Ridder

UITHUIZERMEEDEN - Burgemeester Marijke van Beek heeft donderdag tijdens haar afscheidsreceptie in Uithuizermeeden een Koninklijke Onderscheiding gekregen uit handen van Commissaris van de Koning René Paas.

Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Van Beek ontvangt de onderscheiding onder andere vanwege haar lange inzet voor de politiek. In Haaksbergen was ze fractievoorzitter van de PvdA en werkzaam als raadslid en wethouder. En vervolgens elf jaar als burgemeester in de gemeente Eemsmond. Marijke van Beek is een gedreven, betrokken burgemeester die dicht bij de burgers wil staan, in woord en daad. Ze had en heeft veel nevenfuncties. In Haaksbergen was ze bestuurslid van de Stichting Hameland (sociale werkvoorziening) en lid van het gewestelijk bestuur PvdA-Overijssel. Tijdens haar burgemeesterschap zat ze in de Raad van Advies van de Stichting Eemsdelta Green, in de Raad van Commissarissen GSP, in de Stuurgroep Veiligheidshuis, was ze bestuurslid van Discriminatie Meldpunt Groningen en voorzitter van de KNRM Eemshaven.

Met name door haar inzet is die Eemshaven bij de herindeling bij de gemeente Het Hogeland terechtgekomen, ondanks dat het voor velen zowel praktisch als geografisch veel logischer leek de haven aan de nieuwe DAL-gemeente te koppelen. Door de opmars van de Eemshaven is de gemeente Eemsmond één van de rijkere gemeentes in Noord-Groningen.

Ook sport heeft altijd haar volle aandacht gehad: zo heeft ze onder andere het G-voetbal opgezet en de jaarlijkse voetbalwedstrijd van RWE/Eemsmond tegen FC Groningen. Daarnaast heeft ze het ereburgerschap in Eemsmond ingevoerd en de relatiedag voor de ondernemers in Eemsmond. Ze maakt zich volop hard voor de inwoners. Dat is duidelijk merkbaar in het aardbevingsdossier waarin ze onder andere streed voor de uitkoopregeling en menig gedupeerde een hart onder de riem steekt. Ook op economisch vlak is Marijke van Beek actief. Zo is ze voorzitter van de stuurgroep Eemsdelta en van Breedband Het Hogeland. Na haar burgemeesterschap keert de 65-jarige Van Beek terug naar haar roots, in Twente.