De Inzet ook voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt in Delfzijl

APPINGEDAM - De gemeenten Appingedam en Delfzijl hebben besloten om voor een periode van vier jaar De Inzet te subsidiëren.

wethouder Annalies Usmany (gemeente Appingedam) en wethouder Meindert Joostens (gemeente Delfzijl) tekenden donderdag een contract met de welzijnsorganisatie ASWA in Appingedam. De Inzet is bedoeld voor inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt of voor inwoners die om een andere reden een zinvolle dagbesteding nodig hebben. „Wij vinden het belangrijk dat mensen die thuis zitten en behoefte hebben aan (meer) contacten en/of een activiteit willen ondernemen, daarbij geholpen worden<” aldus wethouder Usmany.

De gemeente Delfzijl vindt het belangrijk dat De Inzet ook in Delfzijl activiteiten opzet. Wethouder Joostens: „Deelnemers die in de gemeente Delfzijl aan de slag willen, krijgen die kans. We zijn bezig om met De Inzet op de Prins Bernardlaan in Delfzijl eenzelfde diversiteit aan activiteiten te ontwikkelen als in Appingedam. Verder is in Delfzijl Noord een klussenteam bijna startklaar.”

Om deelnemers te helpen een activiteit op te pakken, heeft De Inzet een werkwijze ontwikkeld waarbij de interesses en talenten van deelnemers centraal staan. Deelnemers starten meestal met een ontdekkingstocht langs de verschillende activiteiten, raken aan de omgeving gewend en kunnen vervolgens aan de slag. Om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en arbeidsritme op te doen zijn verschillende interne vrijwilligersplekken opgezet. Er zijn onder andere groepen gevormd die fruit oogsten en er jam en sappen van maken, die producten maken van hout, apparaten repareren en die koken voor deelnemers en ouderen.

De producten van De Inzet worden verkocht op markten en in de Wijkwinkel in het ASWA-gebouw in Appingedam. Ook verzorgt een groep deelnemers alle administratieve en PR-zaken. Inmiddels zijn de verschillende activiteiten omgevormd tot bedrijfjes die zichzelf proberen te bedruipen en toeleverancier zijn van de Wijkwinkel. De bemensing van de bedrijfjes is een mix van deelnemers en vrijwilligers uit de buurt.

De Inzet heeft inmiddels haar waarde bewezen als het gaat om het activeren van mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. Sinds de start in 2008 hebben bijna 800 mensen deelgenomen aan het project, waarvan meer dan de helft doorgestroomd zijn naar vrijwilligerswerk bij 77 verschillende organisaties.