Stationsgebouw Delfzijl van Mothers United gaat in mei open

DELFZIJL - De verbouwing van het treinstation Delfzijl is in volle gang. Zoals het nu lijkt kunnen de dames van Mothers United in mei hun intrek nemen in het karakteristieke gebouw.

„Het project heeft wat vertraging opgelopen,” erkent Silly Udema van Bewonersbedrijf Delfzijl Noord, de stichting van waaruit Mothers United is ontstaan. „De oorspronkelijke planning was dat het stationsgebouw met daarin Mothers United vorig jaar zomer open zou gaan. Het heeft langer geduurd om het benodigde geld bij elkaar te krijgen en ook kregen we te maken met wat bouwtechnische vertragingen. De vloer van het stationsgebouw bleek te zijn verzakt en in het gebouw zat asbest. Dat moest eerst verholpen worden voordat we verder konden. Gelukkig hebben we hierin alle medewerking van de NS die eigenaar is van het gebouw. Zij hebben er dan ook voor gezorgd dat deze problemen zijn verholpen. Ik ben ook heel blij dat er over deze periode geen huur betaald hoeft te worden. De NS en haar nieuwe topvrouw Ineke van Gent draagt ons een warm hart toe. Zij zal ook zeker bij de opening aanwezig zijn.”

„De NS heeft als doel om in het stationsgebouw een sociale onderneming te huisvesten,” vertelt Yvonne Gaasendam, de begeleider van Mothers United. „Daarin past Mothers United perfect. Een sociale onderneming is heel wat anders dan een standaard onderneming. Een normale onderneming heeft enkel als doel om winst te maken. Een sociale onderneming als Mothers United heeft als doel om ook een leerwerkbedrijf te zijn. Het verkrijgen van gelden is daarom ook wat moeilijker. Normaal ga je met een onderneming naar een financierder en dien je een plan in. Meestal heeft de ondernemer zelf ook nog een beetje geld. Dat is hier totaal anders. De vrouwen van Mothers United hebben geen reserves en verkeren in een uitkeringspositie. Voor veel fondsen en subsidiegevers word je al snel als een normale onderneming gezien en dan wordt er extra kritisch naar het plan gekeken. Het is dan ook echt schrapen en krabben naar geld. Het gebouw is namelijk casco opgeleverd, dus we moesten alle voorzieningen zoals een keuken er zelf in plaatsen. In totaal denk ik dat we ongeveer € 40.000 hebben moeten investeren. Gelukkig hebben we veel vrijwilligers die ons daarbij helpen. Zo hebben we kosteloos een toonbank geplaatst gekregen. De aanvraag voor de horecavergunning is al een paar weken de deur uit en ik verwacht dat we hier binnenkort ook groen licht voor krijgen, zodat we voor de zomer opengaan. De maand mei moet haalbaar zijn. Het station gaat pas open als Mothers United er in zit. Zij gaan ook de wachtruimte beheren.”

„Ik hoop ook dat we zo snel mogelijk in het stationsgebouw kunnen gaan koken,” vult de 32-jarige Mientje Cicilia van Mothers United aan. “De cateringopdrachten komen goed op gang, maar we hebben er gewoon zin in om hier achter het fornuis te staan en dagelijks aan de slag te zijn. Het duurt mij soms wel wat te lang. Ik heb wel eens gedacht als dat maar goed komt.”

„Het is ook een lange weg geweest,” menen Udema en Gaasendam. „Ik heb door de jaren heen veel ondernemers begeleid, maar dit is toch wel een uniek project,” aldus Gaasendam. „Ik heb veel van de dames geleerd. Ik heb de Antilliaanse cultuur leren kennen en dat is een hele andere cultuur dan de Nederlandse. Het zijn krachtige trotse dames. Ook bewonder ik het doorzettingsvermogen van ze. Ze komen niet uit de makkelijkste situaties en dan is het geweldig dat zij ondanks een drukke thuissituatie er de schouders onder zetten. Zij staan wel alleen voor de opvoeding van hun kinderen.”

„We hebben ook veel van Yvonne geleerd. Zij is als een moeder voor ons,”merkt Cililia op. „Ook hebben we elkaar door de jaren heen volledig leren vertrouwen,” vult Udema aan. Op de vraag of Mothers United alleen voor alleenstaande vrouwen is, antwoordt Cicilia heel resoluut: „Mannen zijn ook welkom. Als ze maar kunnen koken.”

Mark Giesolf