Delfzijlster Erwin Rob met Oranje naar WK volleybal

DELFZIJL - Erwin Rob zit in september bij de technische staf van Oranje tijdens het WK Volleybal in Burgarije en Italië. Bondscoach Gido Vermeulen heeft de 45-jarige Delfzijlster aangesteld in de rol van teammanager.

Rob, die in zijn actieve volleybalcarrière ruim tien jaar in de derde divisie speelde bij Devoc en het latere Thalassa (nu Trias), maakt de voorbereidingen vanaf half april mee. Er volgen in mei en juni nog wedstrijden in de Nations league, voordat het er van 10 tot 30 september echt om gaat. De Nederlandse volleyballers zijn in een veld van 24 deelnemende landen ingedeeld in een poule met toplanden als Brazilië, Frankrijk en Canada, en Egypte en China. Om een ronde verder te komen in hun poule, die wordt afgewerkt in het Bulgaarse Ruse, moet Nederland minimaal twee tegenstanders achter zich laten.

Lycurgus

Erwin Rob kent de bondscoach uit de periode waarin de Havenkanter technisch manager was van eredivisionist Lycurgus in Groningen. In de seizoenen 2015/2016 en 2016/2017 beleefde die clubs iets vooraf ondenkbaars. Naast twee Supercups en de nationale beker werd ook twee keer op rij de landstitel in de wacht gesleept, hetgeen in de clubhistorie nog nooit eerder het geval was geweest. Erwin Rob raakte niet alleen bij de Stadjers betrokken uit zijn passie voor de sport, maar vooral door zijn weerstand tegen het soms hautaine gedrag van de gevestigde orde. “Ik zag in april 2015 een interview op tv met de hoofdtrainer van Zwolle dat al vier jaren op rij kampioen was geworden. Voor de belangrijke play off wedstrijden tegen Lycurgus stelde die man zich als Goliath op. Uiteindelijk had Lycurgus ook geen schijn van kans, maar ik was getriggerd. Vanuit mijn drive om monopolisten aan te pakken besloot ik mij actief te melden bij Lycurgus omdat ik dacht dat ik kon helpen om het verschil te maken.”

Monopolisten

De aanpak van monopolisten verdient enige uitleg. De op Terschelling opgegroeide Rob is van 2008 tot 2014 met een alternatieve veerdienst van Harlingen naar Terschelling in de slag geweest met Rederij Doeksen dat het alleenrecht had. Uiteindelijk heeft Doeksen die ‘veerbootoorlog gewonnen’, maar Rob is er als moreel winnaar uitgekomen omdat hij door het Europese Hof in het gelijk is gesteld en met zijn mede-aandeelhouders ook financiële genoegdoening van het Haagse ministerie kreeg. Hij voer zelf in die periode ook regelmatig als kapitein op de veerboot, hetgeen hem de geuzennaam Kapitein Rob opleverde. “Ik heb in augustus 2015 intensief met assisent-coach Gerard Smit gesproken, die ik nog kende uit mijn Devoc periode. Dat allemaal met het idee om met elkaar dingen mogelijk te maken die nog nooit eerder het geval waren. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een plan van aanpak voor het realiseren van een service kanon, die tot dat moment alleen op Papendal te vinden was. Als technisch manager van de Stichting Topvolleybal Groningen heb ik op die manier spelers met potentie kunnen halen en hebben we onder andere een veel breder en technisch inhoudelijker programma kunnen realiseren. Het service kanon zorgde ervoor dat er met een hogere intensiteit getraind kon worden, terwijl spelers minder belast werden. De trainingen werden inhoudelijk sterker en de spelers bleven fit. We hadden weinig te kampen met blessures. En wat niemand verwacht had, we werden meteen in het eerste jaar kampioen. We hadden net dat beslissende stapje gemaakt. En dat na 20 jaar zonder prijs. In de finaleweek hadden we met ruim 4000 toeschouwers drie keer een vol MartiniPlaza. Dat was nog nooit vertoond. Een prachtige ervaring. Het seizoen erop mochten we de Champions League spelen en werden we weer kampioen. Na de tweede titel ben ik ermee gestopt, de uitdaging was eraf en de doelstelling bereikt.”

Papendal

Bondscoach Gido Vermeulen was bij veel beslissende wedstrijden aanwezig en het contact met Rob bleef. “We hadden wel eens wat spargesprekken, over bij voorbeeld spelers die te zwaar werden belast op Sportcentrum Papendal. Hij zei toen al dat we misschien in de toekomst iets voor mekaar zouden kunnen betekenen. Het resulteerde na verloop van tijd in een belletje en na een aantal inhoudelijke gesprekken hebben we afgelopen januari om tafel gezeten voor een rol bij het Nederlands team. We waren er snel uit, maar de rol moest nog dieper worden uitgespit. Gido betrekt zijn volledige staf intensief bij alle processen, dat zie ik als een cruciaal speerpunt. Vorige week hebben alle betrokken stafleden met elkaar gesproken op Papendal hoe we alles verder invullen.”

Brazilië

Rob is er dus vanaf half april regelmatig bij. In mei voegen de toppers uit het buitenland zich bij de selectie voor de voorbereidingen, in augustus volgt een sterk oefenprogramma met wedstrijden tegen onder andere Italië en Frankrijk, en als kers op de taart een vijfdaagse oefencampagne in en tegen grootmacht Brazilië. Als alles mee zit reikt Oranje in ieder geval tot de laatste zestien. De beslissende wedstrijden om de titel worden afgewerkt in Turijn. door Bram Noordhuis