Paaswandeling door Appingedam

APPINGEDAM - Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) houdt tweede paasdag, maandag 2 april, om 14.00 uur een begeleide stadswandeling door Appingedam.

Vertrekpunt van de wandeling is de Synagoge in Appingedam, een van de leden van de Groninger Kerkenfamilie. De middag start met een korte inleiding in de synagoge waarna de deelnemers op pad gaan. Het programma wordt afgesloten met een kort concert (vroege barok) door het Barokensemble van VRIJDAG en vocaal ensemble Gli Limoncelli.

Opvallend aan de kleine rechthoekige synagoge, de oudste van de provincie Groningen, is de fronton boven de entree, met daarin een tekst van Ezechiël in het Hebreeuws. In 1801 werd de synagoge feestelijk ingewijd en tot aan 1942 was het de Sjoel van Appingedam.

De synagoge wordt sinds 5 mei 2015 multifunctioneel gebruikt. In het gebouw wordt het verhaal van de geschiedenis van de Damster Joodse Gemeente verteld. Daarnaast is er ruimte voor kleinschalige exposities, concerten en dergelijke. In het oude joodse schooltje, direct achter de synagoge, is een erfgoedlogement – De Vijgenhof – geschikt voor twee personen.

Appingedam is naast Groningen de enige stad van middeleeuwse oorsprong in de provincie.

Vooraf opgeven is noodzakelijk. Dit kan via info@groningerkerken.nl of 050-3123569.