Fractie 2014 kan door in Delfzijl

Delfzijl - De partij Fractie 2014 van wethouder Jan Menninga gaat de collegeonderhandelingen in Delfzijl leiden. De partij behaalde tijdens de gemeenteraadsveriezingen de meeste zetels: 4 stuks.

Van de 12 deelnemende partijen haalden er negen zettels. D66, Partij 5 voor 12 en Socialistisch Delfzijl komen niet in de raad. De nieuwkomers GroenLinks en PVV krijgen beide één vertegenwoordiger. Omdat de ChristenUnie, Lijst Stulp en de VVD elk drie zetels scoren is er zelfs een coalitie van drie partijen mogelijk. Of het CDA ook weer aanschuift,  wordt een twijfelgeval. De christen-democraten pakten één zetel. De overige zetels gingen naar de PvdA (2) en de Seniorenpartij (1). Het opkomstpercentage voor de gemeenteraadsverkiezingen was 49%. Er zijn in totaal 9893 stemmen uitgebracht, waarvan 39 ongeldig en 82 blanco.

Voorkeursstemmen

Zoals gebruikelijk zijn de meeste stemmen uitgebracht op de lijstaanvoerders. Martijn Meijer, de nummer 5 op de lijst van Fractie 2014, heeft daarnaast zoveel voorkeursstemmen gekregen dat dit hem een plaats in de gemeenteraad heeft opgeleverd. Luc Schumer en Tiny Buiter-Dallinga van Fractie 2014, Siewert van der Zweep van Lijst Stulp en Eduard Mulder van de VVD zijn ook met voorkeurstemmen gekozen, maar zij waren al verzekerd van een benoeming in de gemeenteraad. De uitslagen per partij per kandidaat zijn te vinden op www.delfzijl.nl/verkiezingen. Op woensdag 28 maart onderzoekt de gemeenteraad in oude samenstelling de geloofsbrieven en besluit zij over de toelating van de leden van de nieuwe gemeenteraad. Donderdag 29 maart leggen de nieuwe gemeenteraadsleden hun eed of belofte af en worden ze toegelaten tot de nieuwe raad. De oude raad treedt dan af. Op dezelfde dag vindt de eerste vergadering van de nieuwe raad plaats.

Uitslag referendum

Het opkomstpercentage voor het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten was 46,81%. Er zijn in totaal 9281 stemmen uitgebracht, waarvan 21 ongeldig en 372 blanco. De definitieve uitslag van het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is: Voor: 42,7% Tegen: 57,3%