Uniek concert 75-jarig Toonkunstkoor Delfzijl

APPINGEDAM - Het Toonkunstkoor Delfzijl geeft ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan op zaterdag 7 april om 20.00 uur een bijzonder concert in de Nicolaïkerk in Appingedam.

Het tot liefst 130 zangers en zangeressen uitgebreide koor staat dan onder leiding van van dirigent Peter Dijkstra, onder andere chef dirigent van het Nederlands Kamerkoor. Ondanks de drukke agenda van Peter Dijkstra, die over de hele wereld wordt gevraagd om zijn dirigeertalent, is het koor erin geslaagd hem voor deze dag te contracteren. Als solisten treden op Alina Rozeboom (sopraan), Vincent Hensen (tenor) en Roele Kok (bariton). De begeleiding wordt verzorgd door het symfonieorkest Suonare d’ Amatori.

Het Toonkunstkoor Delfzijl is in 1990 ontstaan. In dat jaar werd onder de inspirerende leiding van dirigent Jelke Hamersma besloten het toenmalige Chr. Gem. Zangkoor Sursum Corda uit te breiden en om te vormen tot een oratoriumkoor. In 1994 werd een fusie aangegaan met het mannenkoor Cantate Domino, waarna door de Maatschappij Ter bevordering der Toonkunst het officiële predikaat ‘toonkunstkoor’ aan het koor werd verleend. Er volgden vele succesvolle jaren waarin grote werken van onder andere Dvorak, Bach, Beethoven, Mozart en Händel werden gezongen. Hierbij werd en wordt het koor regelmatig begeleid door het symfonieorkest Suonare d’Amatori. Met het Duitse koor de Emder Singverein heeft het koor ook verschillende keren concerten gegeven, zowel in Emden als in Appingedam en Delfzijl.

Sinds februari 2013 is de jonge dirigent Vincent Hensen de vaste dirigent. Onder zijn bezielende leiding zijn werken van Bach, Haydn, Brahms en Fauré uitgevoerd.

Het jaar 2018 is een bijzonder jaar voor het koor. Het is dan 75 jaar geleden dat de voorloper van het TKK Delfzijl Sursum Corda werd opgericht. Om dit te vieren zijn tweeactiviteiten gepland. Het idee ontstond om dit jubileum met zoveel mogelijk collega-zangers te vieren, en wel in de vorm van een scratch. Als uit te voeren werk werd gekozen voor die Schöpfung van J. Haydn. De gedachte achter een scratch is, dat met heel veel zangers en zangeressen, een hele dag wordt gerepeteerd rom scratch (vanaf nul) en dat ‘s avonds een concert wordt gegeven samen met professionele solisten en orkest.

Mede dankzij sponsoring van de NAM, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stad Appingedam en Groningen Seaports bedraagt de entreeprijs slechts € 15,00 inclusief koffie of thee. De entreeprijs voor kinderen tot 13 jaar is € 7,00. Het entreebewijs is tevens het programmaboekje. Deze zijn verkrijgbaar via: www.toonkunstkoordelfzijl.nl, bij de VVV van Appingedam en Delfzijl en bij de koorleden (zie ook de advertentie in deze krant).

Op 24 november wordt het jubileumjaar afgesloten met een concert in de Nicolaïkerk, waarbij werken van Heinichen en Corrette zullen worden uitgevoerd.