Nieuwe tankautospuit Siddeburen

SIDDEBUREN - Burgemeester Munniksma van de gemeente Midden-Groningen heeft zaterdag de nieuwe tankautospuit officieel overgedragen aan blusgroep Siddeburen.

Dat gebeurde nadat spuitgasten met een oldtimer en de nieuwe brandweerwagen een brandje hadden geblust. De nieuwe wagen vervangt de tijdelijke wagen die brandweer Siddeburen in 2015 kreeg. Hun auto raakte toen betrokken bij een ongeluk en kwam op een gladde weg in de sloot terecht.

Het nieuwe voertuig beschikt over een grotere watertank en een speciale hogedrukslang waarmee de spuitcapaciteit verdubbelt ten opzichte van de oude wagen. Op verzoek van de pompbediener is de pompbediening van de wagen analoog. Daarnaast heeft de auto een aparte manschappencabine waardoor de chauffeur een beter gevoel heeft over de wagen. Verder heeft de auto volledige LED-verlichting die meer licht geeft en minder energie gebruikt.

De nieuwe tankautospuit maakt onderdeel uit van 21 nieuwe tankautospuiten die Brandweer Groningen de komende drie jaar in de provincie in gebruik neemt. De brandweer in Finsterwolde, Bad Nieuweschans en Winschoten hebben al een nieuwe tankautospuit.

Tijdens het aansluitende Open Huis konden de honderden bezoekers er op het kazerneterrein genieten van tal van demonstraties. Onder begeleiding van een brandweerman of - konden kinderen fietsen kapot knippen met een hydraulische schaar. Op het terrein achter de kazerne was ook de speciale beleveniscontainer aanwezig zijn waarin een woningbrandsituatie nagebootst wordt en de bezoeker zijn weg naar buiten moet vinden. Op deze manier ervaren bezoekers hoe dit is en wordt het belang om van te voren goed na te denken over onder andere vluchtroutes en rookmelders duidelijk.