Zelfde coalitie en wethouders in Delfzijl

DELFZIJL - De huidige coalitie in Delfzijl, van Fractie 2014, VVD, ChristenUnie en CDA kan en wil het nieuwe college gaan vormen.

Dat is ook het voorstel van informateur Geert-Jan te Brink. Ook dezelde wethouder keren voor een kliene drie jaar terug.

De vier fracties vinden dat de kiezers het huidige college positief hebben gewaardeerd. Dat blijkt uit de uitslag van de verkiezingen. Weliswaar heeft de CDA-fractie een zetel verloren maar als team functioneert het college goed. De fracties zien daarom geen redenen om de CDA-wethouder in te ruilen voor een wethouder van een andere grotere fractie. Dit standpunt wordt mede ingegeven door de komende herindeling op 1 januari 2021. De huidige wethouders zitten goed in hun dossiers en grotere projecten lopen al. Daarnaast is er een goede klik tussen de wethouders. De fracties zijn van mening dat ze een stabiel college vormen dat Delfzijl naar de herindeling kan loodsen.

In de afgelopen 4 jaar hebben de fracties van de PvdA en D66 het college ondersteund/gedoogd door het medeondertekenen van het coalitieakkoord. De coalitiepartners nodigen ook nu weer de PvdA-fractie uit, dit ook voor de komende 2 1⁄2 jaar te doen.

Volgens de coalitiepartners kan het coalitieakkoord Verbindend Delfzijl 2014-2018 in principe weer als onderlegger worden gebruikt voor de komende periode. Wel zullen daar enkele belangrijke speerpunten bij moeten komen zoals: inzet op herindeling per 1 januari 20121 (geen vertraging meer; nu doorpakken), mijnbouwschade/versterkingsopgave, cultuurcentrum Molenberg/bibliotheek/IVAK, plein Molenberg (Delfzijl) en gebied Oude Schans Nieuweweg (Delfzijl).

Deze speerpunten worden over het algemeen door de coalitiepartners gedeeld.