Lezing over satellieten

APPINGEDAM - De Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond houdt woensdag 2 mei om 19.30 uur een presentatie getiteld: ANS ( Astronomische Nederlandse Satelliet ) en het IRAS-project (Infrarood Astronomische Satelliet).

In Egyptisch Restaurant Nefertari in Appingedam is dr. Paul R. Wesselius de spreker. Wesselius studeerde sterrenkunde in Amsterdam en Groningen. Na zijn studie heeft hij ruim 30 jaar gewerkt bij het Netherlands Institute for Space Research en heeft hij meegewerkt aan satellieten zoals ANS, IRAS, ISO en Herschel.

De Astronomische Nederlandse Satelliet (ANS) was de eerste satelliet die in Nederland werd gebouwd en bestuurd. ANS is gelanceerd op 30 augustus 1974 vanaf Western Test Range, Californië. Door een geleidingsprobleem met de eerste trap van de raket kwam de satelliet niet in de geplande cirkelvormige baan op 500 km hoogte, maar in een sterk elliptische baan met een perigeum van 280 km en een apogeum van 1150 km hoogte, waardoor de waarnemingen sterk bemoeilijkt werden. Dankzij het herprogrammeren van de boordcomputer kon de satelliet bijgestuurd worden. De ANS bestudeerde de hemel in

In het begin van de jaren ‘70 komt onder meer bij Nederlandse astronomen het idee op om een satelliet te bouwen om de hemel in het infrarood te gaan verkennen. Nederland stelt voor de bijbehorende satelliet te maken, gebaseerd op de ANS. En in de UK is men bereid zorg te dragen voor de zogenaamde ‘grondoperaties’, de faciliteiten om de gegevens van de satelliet binnen te kunnen halen. Het belangrijkste resultaat van de IRAS-missie was de eerste overzichtskaart van de hemel in het infrarode spectrum.