15 Jaar Huis & Hypotheek Appingedam

APPINGEDAM - Bert Schonewille uit Appingedam en Bert ter Harkel uit Ten Boer vieren in deze periode dat ze samen vijftien jaar geleden met hun eigen zaak Huis & Hypotheek aan de Sint Annastraat in Appingedam zijn begonnen.

De zaak is inmiddels aardig gegroeid. Er zijn vestigingen in Groningen (Pop Dijkemaweg) en Delfzijl (de Centrumkerk) bij gekomen, de Regiobank maakt nu onderdeel uit van hun bedrijf en het personeelsbestand is van twee in het begin gestegen naar acht. “Het is niet alleen een gestage groei geweest,” weet de 50-jarige Ter Harkel. “Door de overname van de verzekeringsportfeuille en het Hypotkeek Center van Brandsma in Delfzijl in 2010 is het personeelsbestand in één keer verdubbeld.”

“Het is destijds een goede keuze geweest om voor onszelf te beginnen,” vult de 53-jarie Schonewille aan. “We zaten met ons werk als verzekeringsagent en hypotheekadviseur voor RVS al in deze branche, maar je begint toch bijna met niks. Het heeft wel geholpen dat sommige klanten uit zichzelf met ons mee zijn gegaan. Dat maakte de start wat makkelijker. Men kent je al en in onze branche draait het toch voornamelijk om vertrouwen. We hebben kunnen groeien en zijn ook goed door de crisistijd vanaf 2008 gekomen. In de laatste jaren is het zelfs enorm druk en 2017 is het beste jaar ooit geweest. We hebben 300 mensen van een nieuwe hypotheek kunnen voorzien.”

De eerste drie maanden van dit jaar geven volgens Schonewille nog weer een stijgende lijn te zien. “Dat heeft alles te maken met het aantrekken van de woningmarkt en de lage rente ,”weet Ter Harkel. “Als je nagaat dat er in Delfzijl in 2017 ten opzichte van 2016 40 % meer huizen zijn verkocht. Het gaat daar gigantisch. Delfzijl is momenteel de goedkoopste gemeente van Nederland om een huis te kopen. Als je in deze regio nu bij voorbeeld een bestaand vrijstaand huis kunt kopen en de rente voor 30 jaar vastzet tegen 2,5 tot 3 procent is dat een goede zet.”

Ter Harkel vergelijkt de cijfers van Delfzijl met Groningen. “In de Stad is in 2017 10% minder woningen verkocht. Daar is krapte in het aanbod. In Appingedam is de verkoop met 10 % gestegen, maar in die plaats is het altijd wat bestendiger. Ondanks de aardbevingsperikelen zijn er vorig jaar in Loppersum toch 100 woningen verkocht. Het heeft ook te maken met de aantrekkende werkgelegenheid. Er is gewoon meer vertrouwen onder de mensen. Wij zijn ook positief gestemd over de toekomst.”

De crisis heeft wat minder vat op hun kantoor gehad door de relatief grote assurantiepoot, legt Schonewille uit. “We kunnen daar altijd een beetje op terugvallen. We hebben inmiddels meer dan 6000 huishoudens in onze verzekeringsportefeuille, voornamelijk in Appingedam en Delfzijl. Maar in Groningen hebben we in vier jaar tijd ook al meer dan 500 klanten.”

Niet alleen het gegeven dat de zaak goed draait, geeft Schonewille het gevoel 15 jaar geleden de juiste richting te hebben gekozen. “Ik heb geen moment spijt gehad van deze stap. In onze vorige baan werkten we vanuit huis en was je altijd onderweg. Nu werken we voornamelijk op kantoor. Dat is toch veel plezieriger en efficiënter. We werken hoofdzakelijk in de particuliere markt en daarbij zijn sfeer en de manier van opstellen heel belangrijk. We zitten allebei meer dan 25 jaar in het vak en die ervaring neem je natuurlijk ook steeds mee.”

“En het scheelt natuurlijk ook dat we op een prachtige locatie zitten in Appingedam,” vindt Ter Harkel. “Direct tegen het centrum aan en de mensen kunnen hun auto kwijt. De plaats is mooi en we hebben een mooi marktgebied.”

De vier hypotheekadviseurs krijgen hun klanten uit alle richtingen, maar er zijn hechte samenwerkingsverbanden met de makelaars Brandsma en De Jong; Kamp en Koolhof en Wichers en Van der Schaaf.

Om het jubileum luister bij te zetten, heeft Huis & Hypotheek een aardige actie op touw gezet. Mensen die dit jaar een hypotheek sluiten of oversluiten maken kans op de hoofdprijs, een reischeque van 1500 euro, en andere prijzen.