Sprekende herdenkingen Joodse inwoners Appingedam

APPINGEDAM - Benjamin en Sophia Nieweg hadden vanaf 1925 een slagerij aan de Nieuwstraat 19 in Appingedam en maakten gewoon deel uit van de Damster middenstand. Tot ze in de tweede wereldoorlog hun winkel moesten sluiten; één van de ontelbare anti-Joodse maatregelen van de nazi’s.

In maart 1943 werden Sophia en Benjamin naar Westerbork gedeporteerd en een paar maanden later zijn zij in Sobibor om het leven gebracht.

Op vrijdag 4 mei worden zij herdacht in het pand aan de Nieuwstraat 19. Dat is voor die gelegenheid omgedoopt tot “Open Joods Huis”, één van de vele plekken in Nederland met sprekende herdenkingen aan talloze Joodse slachtoffers van het nazi-regime.

Kleindochter Sara Kirby-Nieweg, die de oorlog samen met haar moeder door onderduik overleefde, komt voor deze herdenking speciaal over uit Engeland. Zij zal de levensverhalen vertellen van haar grootouders en ook van haar vader Meijer en oudtante Rika, die beiden ook door de nazi’s om het leven zijn gebracht.

Sara vertelt haar verhaal twee keer, om 11.30 en 15.00 uur. De bijeenkomst duurt ongeveer een uur en is gratis toegankelijk.

In de Dijkstraat wordt diezelfde dag het levensverhaal verteld van Abraham Nieweg en zijn familie.