4 Mei herdenking Loppersum

LOPPERSUM - Het herdenken van slachtoffers van oorlogsgeweld begint vrijdag 4 mei in Loppersum om 18.45 uur in de Petrus- en Pauluskerk.

Cissy Bronts (lid 4 mei-comité) opent de herdenking en Jaap Meedema (voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Loppersum) houdt een toespraak in het kader van het thema Verzet als voorbeeld. Van beide basisscholen (obs Prinses Beatrix en cbs Roemte) verzorgt een leerling een voordracht.

De Stille Tocht vanaf het Marktplein start om 19.10 uur. Op de begraafplaats staan de deelnemers stil bij de graven van de Australische piloot Snape en de, tijdens de bevrijding, omgekomen familie Nienhuis. De tocht gaat ook lang de plaquette van de joodse begraafplaats en de graven van de verzetsmensen Foppe Baron en Bouwe Jacob Nieuwenhuis.

Muziekvereniging Loppersum’s Harmonie begeleidt de deelnemers om 19.30 uur vanaf de begraafplaats naar het Marktplein.

De herdenking wordt vervolgd met een toespraak door burgemeester Rodenboog en aansluitend zal deze een krans bij het monument leggen. Na de twee minuten stilte (om 20.00 uur) is er gelegenheid voor het leggen van bloemen bij het monument. Voor alle kinderen is er een roos die ze kunnen neerleggen.

Napraten gebeurt in de kerk, waarin een tentoonstelling van foto’s, documenten en voorwerpen te bekijken is van de Historische Vereniging. Er staan ook werkstukken van leerlingen van beide basisscholen.