Sprekende herdenkingen in Appingedam

APPINGEDAM - In Appingedam worden 4 mei kleinschalige herdenkingen gehouden in een aantal ‘Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet’.

In de voormalige slagerij/woning van haar grootouders Benjamin Nieweg en zijn vrouw Sophia Bamberger in de Nieuwstraat 19, vertelt kleindochter Sara Kirby-Nieweg hun levensverhaal en ook dat van haar vader Meijer Nieweg en oudtante Rika Bamberger, die daar ook gewoond hebben. (11.30 en 15.00 uur).

Nieweg

Abraham Nieweg had een schoenenzaak in de Dijkstraat 36. Hij woonde samen met zijn vrouw Line Sleutelberg, hun zoon Maurits en de moeder van Line, Sina Sleutelberg, boven de winkel. Nabestaande Sieni Pijper-Van Lenuning vertelt in het pand tegenover de winkel, Dijkstraat 35, hun levensverhaal. (10.30 en 14.00 uur). Beide families zijn in de nazi-vernietingskampen om het leven gebracht.

In de synagoge in de Broerstraat 6 vertelt Benthe van Aalst over het onderzoek dat zij deed voor de boekjes met de levensverhalen van Joodse Damsters, die in een speciale boekenkast in de synagoge staan. Daarbij belicht ze een aantal families in het bijzonder, zoals de rabbijnsfamilie Akker. Ook vertelt Benthe over de struikelstenen die de komende jaren voor de 76 om het leven gebrachte Joodse Damsters zullen worden gelegd. (10.30 en 14.00 uur).

Synagoge

In de synagoge vindt ook de première plaats van een documentaire over prof. Cleveringa, geboren in Appingedam en hoogleraar aan de juridische faculteit van Leiden. Zijn vlammende protestrede 26 november 1940 tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s was een mijlpaal in het verzet tegen de Jodenvervolging. Hierna volgt een korte rondleiding langs de huizen in Appingedam waar prof. Cleveringa heeft gewoond en afrondend bezoekt u een tentoonstelling over hem in Museum Stad Appingedam. (11.30 en 15.00 uur).

De bijeenkomsten duren ongeveer een uur en zijn vrij toegankelijk. Houd u er rekening mee dat er in de panden in de Nieuwstraat en Dijkstraat beperkte ruimte is (vol is vol).

Voor het volledige programma zie https://www.openjoodsehuizen.nl/nl/appingedam2018