Expositie Ericka Voortman

MIDDELSTUM - Kunstenares Ericka Voortman exposeert op Ewsum fotobeelden geprint op stof. Zij woont en werkt op Texel waar zij installaties maakt met het product van het eiland: schapenwol.

Verslag

De fotobeelden zijn een verslag van haar verblijf op Isle of Man, waar zij in april 2017, als een moderne Odysseus over het eiland zwierf, gewapend met een pop als alter ego en drie gebreide panelen van Manx Loaghtan,- Hebredian,- en Texelse schapenwol, op zoek naar structuren in het landschap waarmee zij ‘Stills’ kon creëren die haar idee van ‘contemplatie’ zouden vangen.

Contemplatie

Contemplatie: volgens Voortman een mooi woord voor momenten van bezinning, reflectie, inzicht, zelfkennis en verbinding. Maar de vraag is, verbinding met wat dan precies? Je ‘zelf’, de omgeving, de ander, de natuur, het goddelijke?

Als voormalig theatermaakster intrigeert haar de grens: wanneer wordt introverte tijd een ruimte van inzicht en verstilling, wanneer neigt het naar afsluiten, misschien zelfs opsluiten. Wanneer wordt contemplatie navelstaarderij? Wanneer is ‘in verbinding zijn’ vooral een concept in ons hoofd? Welk moment ervaar je openheid naar de wereld om je heen zoals deze zich voordoet? En dan de hamvraag: blijf je verbonden met jezelf als je naar buiten gaat en ervaar je de buitenwereld nog als je naar binnen reist.

Voortman verdiende eerder haar sporen met voorstellingen op Oerol en in Lantaren/Venster Rotterdam voordat zij zich terugtrok op Texel om zich te focussen op het creëren van installaties met natuurlijke materialen als schapenwol en berkentakken. Meer info vindt u op haar website: www.hendrikje.nu

Boekje

Naast de fotobeelden is ook een klein boekje te koop dat op poëtische wijze verslag doet van de zoektocht naar de betekenis van ‘contemplatie’. Volgens Voortman haast een ‘verloren waarde’ in deze hectische samenleving.

De expositie wordt 6 mei om 15.00 uur geopend door de kunstenaar zelf en een optreden van muzikant en kunstenaar Severin Candel.