Verbindingswereld

Telecomproviders (het is een wereld van Engelse woorden) zijn bedrijven die tegen een geringe vergoeding bereid zijn ons telefoon- en internetverkeer te verzorgen. Een nieuw contract sluiten is heel gemakkelijk. Loop een winkel binnen en vriendelijke jongemannen –in de winkels waar ik kom, zie ik nooit vrouwen- hebben het geregeld voor je een weloverwogen besluit kunt nemen. Maar dan wil je van je contract af. In de winkel weten ze niets meer. Na enig aandringen geven ze een telefoonnummer dat je verder kan helpen.

Website

Zelf zijn ze niet “geaccrediteerd”. Eigenlijk moet je naar een website maar wanneer je als man en vrouw heel ouderwets één emailadres hebt, slaan alle accounts, van banken tot NS, op hol. Alles kan, wordt in die wereld vaak gezegd, maar dan moet u wel aan onze regels en normen voldoen. Het telefoonnummer ingetoetst. Een vrouw (!) deelt je mee dat het gesprek voor trainingsdoeleinden kan worden opgenomen. Vervolgens krijg je een keuzemenu. Een abonnement opzeggen zit daar niet bij, dus kies je voor 5, overig.

Overig

Overig bestaat uit negen onderdelen, waarvan abonnement opzeggen (want wie zou dat nu willen?) het laatste is. Je toetst 9 en 24 minuten lang wordt je vermaakt met deuntjes, onderbroken met een vrouwenstem die vraagt of je echt wilt opzeggen. Dan komt mevrouw nummer drie, een levende persoonlijkheid. Zij gooit al haar charmes in de strijd, om je alsnog te bekeren.

Opzeggen

Ik denk aan de kerk, waar we het steeds eenvoudiger maken voor mensen om op te zeggen. Omdat mensen recht hebben op een vrije keuze en die hoef je niet te belemmeren met papieren rompslomp. Toen de kerk een zekere macht had, deden we net als telecombedrijven. Obstakels opwerpen om mensen niet kwijt te raken. Misschien moet je eerst je macht kwijt om anderen hun vrijheid te gunnen.

God

Ik denk aan God. Je hoeft zelfs niet je handen te vouwen of je ogen te sluiten om met God te praten. Je wordt nooit in de wachtstand gezet, zelfs niet met engelenzang. Je mag met God praten op de fiets en achter het stuur, handsfree en zonder scherm. Geen gevaar voor het verkeer. God is er aan gewend mensen niet met alle geweld vast te houden maar om mensen de vrijheid te gunnen hun eigen weg te gaan. Zelfs als je dag met je handje zegt, wil die Ene nog met liefde naar je kijken.

Albert Ferwerda