Groningen Seaports wereldleider als ecoport

DELFZIJL - Groningen Seaports heeft donderdag tijdens een trilaterale havenbijeenkomst in Harlingen voor de zesde maal het ecoports-certificaat ontvangen.

De havens in Delfzijl en de Eemshaven zijn daarmee de eerste in de wereld die dit certificaat voor de zesde achtereenvolgende keer krijgen. Groningen Seaports laat hiermee zien dat het continu milieu- en duurzaamheidsprestaties levert in haar havens en haven-gerelateerde bedrijventerreinen. Isabelle Ryckbost, secretaris generaal van de Europese zeehavensorganisatie (ESPO) overhandigde het certificaat aan directeur Cas König.

Ecoports is een wereldwijd keurmerk voor duurzame havens die iedere twee jaar voortgang boeken in de milieuprestaties. Het certificaat vervalt vervolgens ook weer na twee jaar. Groningen Seaports krijgt het certificaat omdat Lloyds Register (de controlerende organisatie namens ESPO) vooral heeft geconstateerd dat het havenbedrijf veel doet om duurzaamheid en milieumaatregelen in haar gebied te ontwikkelen en te waarborgen. Te denken valt aan de realisatie van industriewaterleiding, stoomleiding, waterstof, zonnepark, windmolens, maar ook de tijdelijke natuur, natuurmonitoring en onderzoek naar hergebruik van composieten.

In Harlingen kwamen bestuurders van de havens uit Nederland, Duitsland en Denemarken bij elkaar komen om ervaringen en projecten uit te wisselen. Deze bijeenkomst was ook ter inspiratie voor de Waddenministers van de drie landen. Komende vrijdag zullen de ministers in de ministeriële conferentie afspraken maken over gezamenlijke ambities voor de Waddenzee.