127 Jaar oude zeilschip Confiance van Delfzijl naar Termunterzijl

DELFZIJL - Het geregistreerd varend historisch scheepje Confiance (bouwjaar 1901) veruilt zijn ligplaats aan het oude Eemskanaal in Delfzijl voor eentje in Termunterzijl.

Het schip is in Delfzijl 29 jaar mede beeldbepalend geweest. De gemeenteraad zag geen kans om in het Eemskanaal een vaste ligplaats te creëren. Nadat het schip jarenlang is gedoogd , is het nu gelukt een vaste ligplaats toegewezen te krijgen aan de Mello Coendersbuurt 21 d in Termunterzijl. Daar mag alleen geregistreerd varend erfgoed worden afgemeerd, waarbij bewoning door eigenaar Arnold Kloek is toegestaan.

De Confiance is gebouwd bij scheepswerf van der Werf in Stadskanaal. Kloek heeft het schip in 1989 in totaal onttakelde toestand als casco gekocht bij scheepswerf Vooruit in het Friese Wartena.

„Ik had toen de keuze ligplaats nemen in het verbindingskanaal in Groningen of in Delfzijl in het Oude Eemskanaal zz. Het is het laatste geworden en na veel werk ben ik in 1994 op het schip gaan wonen, tezamen met mijn twee dochters, toen 7 en 5 jaar oud, en heb deze alleen op het schip opgevoed. Die zijn inmiddels uitgevlogen en ik ben nu een trotse opa van drie kleinkinderen.”

Het werk ligt nog steeds niet stil. „Intussen ben ik steeds bezig geweest het schip te verbeteren. Ik heb masten geplaatst, een andere motor, de zaak ingetimmerd en ga zo maar door. De Confiance heeft vorig jaar de cvo/cbb keuring gehaald en voldoet daarmee aan de Europese regelgeving voor schepen met een lengte van 20 meter en meer of een blokmaat van 100 kubieke meter waarbij elk schip gekeurd moet zijn voor 31 december 2018.”

Na jarenlang ongestoord in het Oude Eemskanaal te hebben gelegen, werd Kloek ermee geconfonteerd dat de gemeente Delfzijl alle oudere schepen uit het Oude Eemskanaal wilde hebben, inclusief de bewoonde schepen. „ Na veel juridisch verzet waarbij Klaas Koetje, de zich al jarenlang inzet voor de belangen van varende woonschepen, een grote begeleidende rol heeft gespeeld, kreeg ik uiteindelijk een gedoogvergunning voor 7 jaar op basis van oude rechten. Deze vergunning verliep op 1 januari 2018.”

Doordat de de ligplaatsvergunning aan de familie Smitstra voor het plaatsen van een woonboot met twee verdiepingen werd geweigerd, kwam de ligplaats aan de Mello-Coendersbuurt in beeld. „Daar heb ik in 2016 een ligplaatsvergunning aangevraagd. Deze heeft de gemeente medio december 2017 toegewezen en de planning is het schip er woensdag of donderdag naar toe te varen.”

Kloek is overigens nog benieuwd naar de rol of de verblijfplaats van het schip in de beide wereldoorlogen. „Het is heel apart dat niet bekend is waar het schip zich heeft bevonden tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Mischien dat iemnd die dit leest daar iets meer over kan vertellen.”