Robotrollator bij opening Virtuele Thuiszorg Delfzijl

DELFZIJL - Virtuele Thuiszorg Nederland (VTZN) opent op woensdag 30 mei van 16.00 tot 18.00 uur een Welzijnscentrum aan de Landstraat 78 in Delfzijl. De opening wordt opgeluisterd met een demonstratie van een robotrollator.

Zorgverleners en cliënten kunnen in het centrum terecht voor meer informatie en advies over de diensten van VTZN. VTZN ondersteunt mensen die extra zorg of hulp nodig hebben met behulp van een tablet, een slim zorghorloge en een gps-tracker. VTZN is het eerste particuliere initiatief in Nederland dat inzet op beeldcontact en leefstijl monitoring.

Ouderen en andere mensen die extra zorg of hulp nodig hebben wonen tegenwoordig langer thuis en zorgorganisaties zoeken naar oplossingen die de zorg voor hun cliënten op niveau kunnen houden. Zorg op afstand kan hierbij een waardevolle aanvulling zijn op de reguliere zorg. „Het is onze insteek dat mensen op een prettige en veilige manier thuis kunnen blijven wonen,” aldus welzijnscoach Gea Laan. „Wij ontzorgen de mantelzorger.” Het zorghorloge monitort onder andere beweging, slaap, bewusteloosheid en er zit ook een alarmknop op. Via de tablet is het mogelijk om persoonlijk contact te hebben via beeldbellen. De cliënt bepaalt wanneer en hoe vaak er persoonlijk beeldcontact is, waar extra op gelet moet worden en wie er allemaal betrokken wordt bij de ondersteuning.

In 2017 zijn zorgorganisatie ’t Gerack in Uithuizen en hard- en softwareaanbieder MobileCare in Amsterdam gestart met een project voor innovatieve thuiszorg in de gemeente Eemsmond. Het project is tot stand gekomen na bemiddeling door Economic Board Groningen (EBG). Het uiteindelijke resultaat van deze samenwerking is Virtuele Thuiszorg Nederland en dit heeft in de regio nieuwe banen opgeleverd.

Voorzitter Emme Groot van de Economic Board Groningen heet iedereen tijdens de opening welkom. Dr. Hilbrand Oldenhuis, lector Personalised Digital Health bij de Hanzehogeschool, gaat in gesprek met een aantal cliënten over hun ervaringen met virtuele thuiszorg. Tot slot wordt een demonstratie gegeven van robotrollator LEA. Die beschikt onder meer over sensoren en camera’s en kan autonoom rijden. De robotrollator wordt sinds kort ook door VTZN ingezet. Aanmelden kan via: welzijnscentrum@vtzn.nl.