Tweede glasvezelkabel moet meer bedrijven naar Eemshaven lokken

EEMSHAVEN - Eurofiber is gestart met de aanleg van een nieuwe glasvezelverbinding naar Dataport Eemshaven. Naast de al bestaande route via Delfzijl wordt deze verbinding tussen de stad Groningen en Eemshaven Eurofibers tweede verbinding naar de Dataport.

De nieuwe verbinding wordt in het vierde kwartaal van 2018 in gebruik genomen. Door haar directe ligging aan zee, de beschikbaarheid van een zeekabel en voldoende energie, mag Eemshaven zich verheugen op veel aandacht van internationale partijen die een vestigingsplaats zoeken voor hun datacenter. De aanwezigheid van een volledig gescheiden glasvezelroute naar onder andere Groningen, Amsterdam en Hamburg is hiervoor een belangrijke randvoorwaarde.

Met de aanleg van deze tweede route biedt Eurofiber binnenkort zijn klanten als enige glasvezelnetwerkleverancier twee volledig gescheiden glasvezelverbindingen tussen Groningen en Eemshaven.

Groningen is op zijn beurt langs twee routes verbonden het internetknooppunt Amsterdam, over de Afsluitdijk en over Lelystad. Tevens hebben klanten de mogelijkheid de kortste route naar Hamburg te ontsluiten.

Director Infra Operator Arian de Korte: „Eemshaven ontwikkelt zich als een datacenter hub voor hyperscale en wholesale colocation en heeft alle potentie een landingsplaats te worden voor zeer grote datacenters. De verwachting is dan ook dat veel internationale bedrijven uit de IT en social media sectoren zich hier zullen vestigen. Zulke partijen eisen een glasvezelnetwerk dat voldoet aan de hoogste normen qua bandbreedte, uptime en latency, en de kortste routes. Een netwerk dat Eurofiber ze kan leveren.”

De nieuwe verbinding loopt rechtstreeks tussen Eemshaven en Groningen en biedt daarmee de kortste route naar de datacenter hub Amsterdam.