Jeannette Blijdorp directeur DelfSail 2022

DELFZIJL - Jeannette Blijdorp is de nieuwe directeur van DelfSail. Ze tekende maandag het contract dat haar directeur van DelfSail 2022 maakt.

Haar naam is onlosmakelijk verbonden aan bijna alle eerdere edities van het evenement met de tallships dat om de vijf, zes of zeven jaar honderdduizenden mensen naar de havenstad trekt. Maar ze leek na de editie van 2009 , een beetje uit beeld en eigenlijk ook een beetje onhaalbaar. Blijdorp was in de aanloop naar 2013 en 2017 directeur van Sail Den Helder en schopte het daar bovenop nog eens tot directeur van Sail Amsterdam in 2015. Hoger kun je in Nederland niet komen op dat gebied. Het lijkt dus eigenlijk een verrassing dat ze de kargaat trekken van DelfSail 2022.

Toch is die verrassing minder groot dan in eerste instantie wordt gedacht. Het bestuur van DelfSail heeft altijd goed contact gehouden met Jeannette Blijdorp. „En het bleek dat ze gewoon beschikbaar was,” vertelt interim-voorzitter Jan Koolhof van de Stichting DelfSail enthousiast. „In een eerste gesprek gaf ze al aan wel belangstelling te hebben. Jeannette is gewoon de beste ter wereld die dit soort dingen kan doen. Vooral op het gebied van het binnenhalen van schepen staat ze op eenzame hoogte. Het bestuur van DelfSail wil graag het beste team voor de organisatie van 2022 en daarom zijn we ook zo blij dat Jeannette onderdeel van dit team gaat worden.”

Blijdorp geeft aan ‘er heel veel zin in te hebben.’ „Ik ga achter alle schepen aan die ik interessant vind. Ik ga er voor honderd procent vanuit dat ik kan leveren wat er van me verwacht wordt. Ik ga me ook inspannen om schepen naar Delfzijl te halen die er nog nooit geweest zijn, maar bijvoorbeeld wel in Amsterdam of Den Helder. En in Zuid-Amerika zijn de laatste jaren prachtige nieuwe tallships gebouwd. Maar over welke schepen er komen, wordt pas de laatste twee jaar voor 2022 meer duidelijk. Dat is afhankelijk van zoveel factoren. Welke routes ze varen in die periode bij voorbeeld. En andere belangen die er spelen.”

Als het aan het bestuur ligt krijgt DelfSail een andere opzet. „We gaan proberen de jaarlijkse tallshiprace van Sail Training International (STI) in 2022 naar Delfzijl te halen. Zo’n race hebben we in 1991 ook gehad. Dat heette destijds nog de Cutty Sark Race. Het is nog niet zeker dat we het voor elkaar krijgen, want daar moet je als het ware voor uitverkoren worden. Net als bij de Olympische Spelen moet je daar eerst een bidbook voor uitbrengen. Daar gaan we het komend jaar mee aan de slag. Tijdens de internationale conferentie in het Zweedse Halmsted, waar alle havenautoriteiten, schippers en defensieattachés bij aanwezig waren, is ons voorstel in ieder geval zeer positief ontvangen. DelfSail heeft door de jaren heen een zeer goede naam opgebouwd bij de STI en eigenaren van tallships, dus we hebben goede hoop.”

„Het voordeel van het binnenhalen van die tallshiprace is dat je dat samen met drie of vier andere Europese havens doet,” vult penningmeester Johan Smit aan. „Je bent dan niet alleen verzekerd van de komst van een flink aantal schepen. Die samenwerking zorgt voor een extra internationaal tintje, je kunt de kosten op allerlei terreinen delen en met vier havens maak je ook een betere vuist bij het binnenhalen van allerlei bijzondere windjammers. Het geeft in Delfzijl een internationaal tintje dat verbinding tot stand brengt en er bestaat de mogelijkheid om in Delfzijl zelf via een internationale week allerlei activiteiten op poten te zetten. Van het binnenhalen van die race zal het publiek overigens verder niet zoveel merken. Het blijft een mooi compact evenement, waarbij alle schepen op loopafstand van elkaar liggen.”

Jeannette Blijdorp zal al snel fulltime mee gaan draaien in de organisatie. Naast het binnenhalen van de schepen heeft ze als belangrijkste taken de fondsenwerving en de public relations. “Er geldt wat dat betreft een simpele logica,” geeft Koolhof aan. „Geen geld, geen schepen en geen schepen geen sponsoren.”

Wat de financiering betreft zijn in 2017 al belangrijke stappen gezet, vertelt Koolhof. „Met de provincie Groningen, de gemeente Delfzijl en een aantal hoofdsponsors hebben we voor de Kerst een aantal zaken af kunnen ronden, de basis is gelegd. Iedereen is het er natuurlijk over eens dat DelfSail een belangrijk visitekaart voor de hele regio is.”

DelfSail 2022 wordt de zesde editie. Na een try-out in 1986 was Delfzijl het decor voor het grote nautische evenement in 1991, 1998, 2003, 2009, 2016 en 2022.

Jeannette Blijdorp staat voor de vijfde keer aan het roer.

Bram Noordhuis