15 Vrijstaande huizen en hofjes op De Tip

APPINGEDAM - Er komen 15 kavels voor vrijstaande woningen op De Tip in Appingedam, het schiereilandje waar het Damsterdiep zich aan de westkant van Appingedam splitst. Verder komen er hofjes met 30 rijtjeshuurwoningen.

De omwonenden van het nieuw te ontwikkelen woningbouwgebied zijn op een informatieavond geïnformeerd over de stedenbouwkundige inrichting, het woonprogramma en de bestemmingsplanprocedure.

De gemeente Appingedam, Woonstichting Groninger Huis en projectontwikkelaar Heuvelman Projecten BV gaan het gebied samen ontwikkelen.

Met deze informatiebijeenkomst is de eerste stap gezet om te laten zien op welke wijze de ontwikkeling van De Tip aansluit bij de omgeving. Wethouder Annalies Usmany is er verheugd over: „Door de economische crisis lag de ontwikkeling van het gebied voor sociale huur en vrije kavels langer stil dan verwacht. Ik ben dan ook zeer blij dat we met Heuvelman Projecten en Groninger Huis overeenstemming hebben bereikt over de invulling van het gebied.”.

Woningbouwlocatie De Tip igt op loopafstand van het stadscentrum. Het is omsloten door het Damsterdiep, het Nieuwe Diep en de Bouwmeestersstraat. Het woonprogramma waarover de omwonenden zijn geïnformeerd, is een nadere uitwerking van de ontwikkeling van 45 woningen die staan benoemd in het huidige bestemmingsplan.

Woonstichting Groninger Huis gaat dertig generatiebestendige laagbouwwoningen realiseren voor de sociale huursector. Daarmee wordt gestimuleerd dat bewoners langer thuis kunnen blijven wonen met voorzieningen. De woningen zijn gelijkvloers en daarom geschikt voor meerdere doelgroepen. De woonhofjes worden gesitueerd in een groene structuur die de sfeer van een parkachtige omgeving moet weergeven. De vormgeving van de huizen herinnert aan de aardgasfabriek die op de locatie stond. Het gebruik van rode/bruinrode baksteen is passend bij Appingedam.

Het woonprogramma wordt compleet gemaakt met de realisatie van circa vijftien kavels voor de particuliere sector. De vrije kavels grenzen met hun tuin aan het vaarwater en krijgen een eigen aanlegvoorziening. De uitgifte van de kavels gebeurt onder regie van projectontwikkelaar Heuvelman Projecten. Arie Heuvelman is zeer content dat de gemeente deze opdracht aan hem heeft gegund.

Directeur Hilde van Ree van Woonstichting Groninger Huis over de bouw van de huurwoningen: „Wij zien de nieuwe levensloopwoningen als een belangrijke aanvulling op het huuraanbod in Appingedam. Ook vinden wij de parkachtige opzet van het gebied erg belangrijk. Doordat er bijvoorbeeld geen tuinonderhoud nodig is, zijn de woningen zeer geschikt voor ouderen. Door de onderscheidende architectuur doen wij eveneens recht aan het verleden van dit gebied.

Over een aantal weken volgt een inloop-informatiebijeenkomst. Belangstellenden kunnen zich dan laten informeren over de bouwplannen en de procedure rond de uitgifte van de kavels.