Molenweekend in teken werven molenaars

NOORD-GRONINGEN - Het motto van het Groninger Molenweekend is ‘Door weer en wind’. Op 9 en 10 juni wordt de aandacht gevestigd op het molenaarschap van toen en nu.

In december 2017 kreeg het ambacht de welverdiende status van werelderfgoed op de Unescolijst. Deze positieve aandacht willen het Gilde van vrijwillige molenaars afdeling Groningen, Erfgoedpartners en de moleneigenaren inzetten om nieuwe molenaars voor de toekomst te werven. Tijdens het Groninger Molenweekend laten de molenaars zien wat er zo mooi is aan hun vak.

Van Lauwerszee tot Dollard, van Drenthe tot aan het Wad staan molenaars en molengidsen klaar om de bezoekers tijdens het Groninger Molenweekend te ontvangen. Er is een keur aan activiteiten. Een greep uit het aanbod.

Korenmolen De Lelie Eenrum, zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur, heeft ondermeer een speciaal jeugdprogramma: Jeugdmolenaar op De Lelie. Daarnaast worden vers gebakken brood, leliekoekjes, pannenkoekenmeel, speltmeel van molen Joeswert, brood-, cake- en koekmixen van mulder Pot en ansichtkaarten verkocht.

Poldermolen Meervogel Hoeksmeer, zondag van 11:00 tot 16:00 uur, biedt een Weidevogel belevingsspektakel: ontdek de dit voorjaar uit het ei gekropen grutto’s, kieviten en andere weidevogels in één van de mooiste natuurgebiedjes van Groningen.

Het team van de Stormvogel in Loppersum heeft voor de zaterdag weer een molenfietstocht uitgestippeld van ongeveer 25 km. Starten kan tussen 10.00 en 12.00 uur en bij terugkomst wacht een muzikale verrassing van Heavy Clay.

Er worden quilts geëxposeerd in Molen Eva Usquert, Molen Windlust Zandeweer, Molen de Grote Geert Kantens.

Een actueel overzicht is te vinden op: www.erfgoedpartners.nl.