Briljanten huwelijk Menninga’s begon met parelzoektocht

APPINGEDAM - Loco-burgemeester Annalies Usmany heeft zaterdag het echtpaar Hendrik en Cornelia Menninga-Faber namens de gemeente Appingedam gefeliciteerd met hun briljanten bruiloft.

Het huwelijk ontstond door een zoektocht naar parels wist de een dag eerder 92 jaar geworden heer Menninga te vertellen. „Na mijn diensttijd in Indië ging ik bij een kameraad uit het leger op bezoek in Niekerk. We gingen met zijn drieën een fietstocht maken naar Doezum. Onderweg kwamen we door Grootegast. Daar zagen we drie mooie meisjes op een bank zitten. Even later zeiden we tegen elkaar: we kunnen wel een rondje maken, dan komen we ze nog een keer tegen. De meisjes waren er echter niet meer, maar we zagen ze verderop bij een droogevallen sloot. Ze waren op zoek naar de parels van één van de meisjes van wie de ketting was gebroken. Zo hebben we verder kennisgemnaakt en is van het één het ander gekomen.”

Het begin van hun huwelijk was wel en beetje apart. Ze waren ingeschreven voor een bovenwoning aan de Scharreweersterweg, maar op de huwlijksdag was deze - en in een tijd van woningnood - nog niet afgebouwd. Menninga heeft nog eckele weken bij zijn ouders gewoond, die een schoenenzaak in Delfzijl hadden. Cornelia verbleef noig enkele weken bij haar ouders in Grootegast.

„Als we onenigheid hebben, dan leggen we het aan het eind van de dag altijd weer bij. En dan ben je vanzelf 65 jaar getrouwd,” vatten beide echtelieden het huwlijk in een notendop samen. Het paar is getrouwd in Grootegast en heeft vier kinderen (drie zonen en één dochter), twaalf kleinkinderen (zes jongens en zes meisjes), twee achterkleinkinderen en het derde achterkleinkind is op komst.

Hendrik Menninga is nog heel actief. Hij zingt, vanaf de oprichting 33 jaar geleden, bij het Christelijk Mannenkoor in Appingedam als eerste tenor. Dat betekent iedere donderdagavond oefenen en natuurlijk af en toe optreden. Daarnaast gaat de krasse Damster al 30 jaar iedere woensdagavond naar schilderclub Pictura in Delfzijl. Zijn specialiteit: landschappen en stillevens. In 2012 voltooide hij zijn vijfde Tocht om de Noord. Hij is voorzitter van de Stichting Indië monument Appingedam. Menninga diende drie jaar in Nederlands-Indië (1946-1948). Hendrik Menninga werkte in zijn jonge jaren als bankwerker in machinefabriek Ter Borg & Mensinga in de Wijkstraat in Appingedam. Toen de fabriek in 1980 failliet ging, kon Menninga aan de slag als calculator bij de toenmalige Wann in Uithuizen. Daar werkte hij tot aan zijn pensioen.

Cornelia Menninga (86) is niet zo goed ter been en komt helaas niet meer zoveel de deur uit. Ze werkte dertig jaar als vrijwilligster bij verpleeghuis Solwerd in Appingedam. Ze verrichte allerlei soorten werkzaamheden, variërend van koffie rondbrengen tot aan het begeleiden van activiteiten. Verder las ze jarenlang voor aan een zeer slechtziende vrouw. Ze kookt nog steeds elke dag tussen de middag de eigen warme maaltijd. Familieleden helpen geregeld, elkaar afwisselend, in het huishouden van het zlefstandig wonende echtpaar.