Dorpsmolens tussen Stedum en Loppersum

LOPPERSUM - De leden van de Lopster Energiecoöperatie hebben unaniem ingestemd met de plannen van het bestuur om een vergunning aan te vragen voor twee dorpswindmolens van EAZ.

En vervolgens acties in gang te zetten voor de aanschaf. De bouw van de tweede molen is nog wel onder de voorwaarde dat het gaat lukken met de vergunning. Ook moet er zicht zijn op voldoende belangstelling voor winddelen, hebben de leden benadrukt.

De 15 meter hoge windmolens komen te staan bij de boerderij Eikemaheert tussen Stedum en Loppersum. De eigenaren schaffen zelf ook een molen aan voor het eigen stroomverbruik.

De windmolens worden het tweede grote project van LOPEC . Vorig jaar heeft de coöperatie al een zonnedak op dezelfde boerderij gerealiseerd. Wind en zon samen zorgen uiteraard voor een betere energiemix, verspreid over het jaar.

Net als bij het zonnedak het geval was, zoekt LOPEC mensen die winddelen willen kopen. Ook mensen die minder geld hebben te besteden. Participanten dragen op die manier bij aan de opwek van eigen, groene stroom. Ze verdienen hun inleg terug via belastingkorting op hun stroomrekening. Om een of meer winddelen te mogen kopen, is het lidmaatschap van LOPEC een voorwaarde. Ook participanten uit naburige dorpen kunnen meedoen. Via de website van LOPEC kunnen belangstellenden contact opnemen met het bestuur.