Asingapark Middelstum af met kunstobject d’ Ol Börg

MIDDELSTUM - Het Asingapark in Middelstum is sinds zaterdag helemaal af met de onthulling van het kunstobject d’Ol Börg.

Het is eigenlijk een fraai podium dat gebruikt kan worden voor theater, muziek, buitenlessen en feestjes. Muziekvereniging Concordia wijdde het in met een concert na de opening. Wethouder Rudi Slager van de gemeente Loppersum en de Middelstumer kunstenaar Paul Rinket hebben het overgedragen aan het dorp. Daarbij schonken ze ook een haiku over het onderwerp. Alle gasten en belangstellenden werden vooraf door een trommelaar van Concordia naar het kunstobject geleid.

Het kunstobject d’Ol Börg is een platform met kleine hoogteverschillen van 15 bij 15 meter. Het volgt de contouren van de vroegere Asingaborg die twee eeuwen geleden is verdwenen. Niemand weet hoe de borg er vroeger precies heeft uitgezien.

Een onderdeel van de vernieuwing van het park was het zichtbaar maken van die contouren door een vorm van kunst. Daarom is in 2017 een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Het ontwerp d’Ol Börg van Paul Rinket is door het dorp verkozen als winnaar. Saillant detail is dat Rinket zo’n beetje aan het park woont. Dat park is in 2016 geheel vernieuwd. De paden zijn opgeknapt, er zijn bomen en struiken geplant en er is een brug geplaatst als verbinding tussen het park en de Burchtstraat. De brug ligt vlak naast de Asingapoort, waarin met een beetje fantasie nog te herkennen is hoe de borg er vroeger ongeveer moet hebben uitgezien.

Het park is pas echt tot zijn recht gekomen sinds een deel van het vroegere gemeentehuis is afgebroken. Via een groot plein staat het in verbinding met het dorp.