Gemeente Delfzijl stapt over op groene energie van Energie VanOns

DELFZIJL - De gemeente Delfzijl heeft met tien andere gemeenten in de provincie de krachten gebundeld bij het uitzoeken van een nieuwe energieleverancier. Zij hebben besloten om over te stappen op groene energie .

Dit is de gezamenlijke energieleverancier van Groninger energiecoöperaties, waaronder Stadscoöperatie Eendracht in Delfzijl - Appingedam. Zij wekken lokaal stroom op voor overheden, bedrijven en huishoudens.

Delfzijl en de andere betrokken gemeenten vinden het belangrijk dat de stroom die zij gebruiken uit de eigen regio komt en duurzaam is. Met de nieuwe overeenkomst is dat geregeld. In Delfzijl is Eendracht sinds een jaar actief met initiatieven om groene energie op te wekken door zonnepanelen op de vele grote daken te leggen. Bij een coöperatie bepalen leden zelf waar de opwekinstallatie komt te staan en wie van de opbrengst profiteert. Via Energie VanOns - dat in eigendom is van 80 coöperaties in het Noorden - wordt onder andere de stroom van Stadscoöperatie Eendracht aan eigen leden geleverd.

Het voordeel van de eigen leverancier VanOns is dat deze de opbrengst teruggeeft aan de lokale energiecoöperaties. Voor ieder lid dat stroom afneemt ontvangt Eendracht een bedrag van 75 euro per jaar, hetgeen de stadscoöperatie weer inzet voor lokale projecten. Het realiseren van projecten wordt ook zo veel mogelijk met lokale bedrijven gedaan. Op www.eendrachtduurzaam.nl is meer informatie te vinden.