KanjerKetting goede doel Zeemijlenloop Delfzijl

DELFZIJL - Het goede doel voor de Zeemijlenloop Delfzijl is bekend: De KanjerKetting.

Het doel is door middel van social media gekozen. „Het is een traditie dat we elk jaar een goed doel hebben dat we steunen,” vertelt Mark Giesolf van de Zeemijlenloop Delfzijl. „We willen graag maatschappelijk bezig zijn. Dat is een doel dat we ons sinds de oprichting van de Zeemijlenloop Delfzijl hebben gesteld. In het voorjaar hebben we op Facebook een oproep gedaan. Hier kwamen vele suggesties naar voren. De KanjerKetting werd het vaakst genoemd.”

„Een KanjerKetting is voor kinderen die kanker hebben,” weet Marjan van der Meij-Ebbens van de loopwedstrijd te vertellen. „Elke gebeurtenis heeft een kraal. Een goede dag, een opname, familiebezoek of een feestje, maar ook mindere dagen. Kinderen hebben hier veel steun aan. Het is opgezet als een soort beloningssysteem. Kinderen kijken uit naar het plaatsen van een kleurrijke kraal. Ook is het voor hen een manier om te begrijpen wat er met het lichaam gebeurt. Het onzichtbare wordt zichtbaar en de jonge patiëntjes kunnen aan bijvoorbeeld vriendjes of hun opa en oma vertellen wat ze vandaag of gisteren hebben meegemaakt. Na de ziekte hebben ze een kleurrijke en bijzondere herinnering aan een ingrijpende periode. Voor gezinnen waar het kind helaas is overleden, is de ketting ook een dierbare herinnering. Het helpt dus ook bij het verwerkingsproces. Het zijn trouwens niet alleen de kinderen die er baat bij hebben. Op dat moment heeft de hele omgeving het. Het blijft niet beperkt bij het kind, maar ook de hele familie, klasgenoten en vriendjes hebben het. Voor iedereen is het een ingrijpende en spannende periode.”

KanjerKetting is een initiatief van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker. Zij zijn op zondag 28 oktober tijdens de Zeemijlenloop Delfzijl ook aanwezig. Verder zijn er vanaf nu polsbandjes te koop via de Zeemijlenloop. De opbrengst komt geheel ten goede aan de KanjerKetting.

„We gaan ervan uit dat het een groot succes wordt,” vult Giesolf aan. „We bieden KanjerKetting een podium om bekendheid en betrokkenheid te generen. Dat moet met dit doel geen probleem zijn. De inschrijving voor deelnemers gaat overigens precies op de dag van de Stadsloop Appingedam open.”