Op Roakeldais met internationale dansgroepen

WARFFUM - De officiële start van het internationae dansfestival Op Roakeldais is donderdag 28 juni.

Op donderdagochtend en -middag komen de basisscholen uit de wijde regio naar Warffum om met hun klas op wereldreis te gaan. Tussen de 1500 en 2000 kinderen worden in een interactief programma door de dansgroepen meegenomen rond de wereld. Donderdagavond is de officiële opening van het festival. Burgemeester Marijke van Beek zal deze laatste Op Roakeldais in ‘haar’ Eemsmond openen. Alle dansgroepen zullen van 19.00 tot 01.00 uur zich presenteren aan het publiek, met een show van traditionele dans, acrobatiek en spectakel. Na de voorstelling is er live muziek op het festivalterrein en is er een kampvuur-sessie waar bij een kampvuur muziek gemaakt wordt en verhalen verteld worden.

De 11 dansgroepen komen uit Colombia, Ghana, Indonesië, Maleisië, Mexico, Moldavië, Rusland, Servië, Uruguay, USA, Zuid Afrika en Nederland.

Op vrijdagmiddag biedt Op Roakeldais een speciale voorstelling voor ouderen. Vrijdagavond is voor de zesde keer op rij Latin Night. Naast demonstraties van regionale Salsa-scholen zullen de wereldkampioenen Salsa “El Balcon de los Artistas’ uit Colombia hun wervelende Salsa-show opvoeren. De vrijdagavond is ook de avond van het jubileum van Op Rikodais. Het is 30 jaar geleden dat Riko Doornbos, in de achtertuin bij zijn ouders, voor het eerst een feest organiseerde voor zijn vrienden. In de loop der jaren is dit feest uitgegroeid tot een volle zuster van Festival Op Roakeldais.

De zaterdag is de drukste dag van Op Roakeldais. Van ’s ochtends tot ’s avonds laat is er een programma voor jong en oud. Vanaf 11.00 uur is er van alles te doen in het dorp. In de Hoofdstraat is het internationaal culinair genieten. Onder het mom van ‘eten verbind’ heeft de organisatie van Festival Op Roakeldais de samenwerking gezocht met Coulorfull Het Hogeland. Deze organisatie zet zich sinds een paar jaar in om autochtone en allochtone inwoners van het Hogeland met elkaar in contact te brengen. Coulorfull Het Hogeland zal op deze zaterdagochtend 10 kraampjes met eten uit verschillende culturen aanbieden. Er is zelfs een Eritrese koffiehoek, een heel speciale ervaring.

Om 13.30 uur is het tijd voor de Parade. Alle dansgroepen trekken in hun prachtige, kleurige kostuums, zingend en dansend door de pitoreske straatjes van het centrum van Warffum. Ruim 10.000 mensen zullen weer naar Warffum komen om dit prachtige schouwspel te zien.

Zaterdagavond is de feestavond en op zondag laten alle groepen nog één keer zien wat ze kunnen.