Overdracht exoskelet aan Dennie Jager

APPINGEDAM - Stichting Walk On heeft woensdag het eerste exoskelet, een robotpak, officieel volledig in eigendom gekregen. De overdracht aan Dennie Jager uit Wagenborgen was bij Kinese Fysiotherapeuten in Appingedam.

Het is dus gelukt om vòòr de gestelde deadline het resterende bedrag voor de in totaaal benodigde 75.000 euro bij elkaar te krijgen. Het betekent een mijlpaal voor de stichting

Marcel Mielke, vertegenwoordiger en instructeur van de leverancier ReWalk - More Than Walking uit Duitsland, overhandigde het eerste exoskelet dat Dennie al en tijd in bruikleen heeft. De fysiotherapeuten van Kinese Fysiotherapeuten kregen hun certificaat van ReWalk. Dit certificaat houdt in dat zij de training met succes hebben volbracht om mensen met een dwarslaesie te kunnen trainen in een exoskelet. En hiermee is de geboorte van het trainingscentrum voor dwarslaesiepatiënten aanstaande.

Het feit dat het eerste exoskelet nu geheel in eigendom van de stichting is, wil niet zeggen dat het doel is bereikt. Want er wordt nu gelijk doorgegaan met sparen voor het volgende exoskelet. Het eerste exoskelet zal gebruikt worden door Dennie Jager. Als pionier in Nederland en ambassadeur van de stichting kan hij andere mensen inspireren en bedrijven en fondsen activeren om een donatie te doen voor het tweede exoskelet. Tevens wil Stichting Walk On een onderzoeksteam samenstellen om aan te tonen dat een exoskelet bevorderlijk is voor de gezondheid, zodat de zorgverzekeraars overtuigd kunnen worden dat een robotpak vergoed moet worden door deerzekering en als medisch hulpmiddel erkend wordt.

Het tweede exoskelet zal bij Kinese Fysiotherapeuten komen te staan voor andere dwarslaesiepatiënten die willen gaan trainen in dit pak.