Buurten bij de aardappelboer in Zeerijp

ZEERIJP - Onder het motto ‘Buurten bij boeren!’ stelt pootaardappelteler Pieter Huizinga op zaterdag 7 juli zijn bedrijf open voor iedereen die meer wil weten wat er op de akkers en in schuren van akkerbouwers plaatsvindt.

Samen met collega Kees Kuiper laat hij zien wat er komt kijken bij het telen van een goede pootaardappel. De open middag is aan de Terhornseweg 4 in Zeerijp van 13.30 tot 17.00 uur.

Het grootste deel van aardappelteelt in deze omgeving is bestemd voor pootgoed, waarvan driekwart wordt geëxporteerd. De Nederlandse pootaardappel is gewild in het buitenland. Waarom is dat? Wat gebeurt er op de velden voordat de aardappels worden gerooid? Welke gewassen staan er nog meer? Wanneer worden de pootaardappelen verkocht en wat gebeurt er in de winter op een akkerbouwbedrijf? Onder andere op die vragen krijgen bezoekers antwoord.

Bij pootaardappelteelt zijn kwaliteitsaspecten zeer belangrijk. Om uiteindelijk een lekkere aardappel op uw bord te krijgen gaat er heel wat aan vooraf. Bezoekers aan de open middag mogen in de schuur bekijken met welke machine de pootaardappelen klaargemaakt worden voor transport. Ook de pootmachine en rooimachine staan uitgestald, net als de sproeimachine voor het toedienen van de noodzakelijke gewasbescherming tijdens de groei. Vragen? Familie Huizinga en familie

Uiteraard is er de kans iets te proeven van de aardappel. Voor kinderen zullen enkele toepasselijke spellen te doen zijn.

“Buurten bij boeren” is een initiatief van LTO Noord afdeling Fivelingo, waarin boeren uit de gemeente Loppersum, Appingedam en Delfzijl verenigd zijn.