Bredere opzet cultuurfestival UITdagend Delfzijl

DELFZIJL - Het centrum van Delfzijl staat zaterdag 7 juli van 13.00 tot 21.00 uur tijdens het festival UITdagend in het teken van kunst en cultuur. Die is duidelijk breder vann opzet da de voorgaande editie.

Het gaat om een uitmarkt vol live muziek, dans, poëzie, een kunstmarkt en verschillende creatieve workshops. De dag wordt om 16.30 uur afgesloten met een swingend Popkorenfestival.

Het festival is een ontmoeting tussen bezoekers en de vele cultuuraanbieders- en makers uit de omgeving. De bedoeling is dat men kan zien, horen, voelen en uitproberen wat er mogelijk is op cultureel gebied. Bezoekers kunnen meedoen aan de meest uiteenlopende kunstuitlatingen, van een een workshop papierscheppen tot handlettering, van pyrografie tot djembé. Iedereen kan ook de kans grijpen op het open podium van Art Carnivale om een liedje, een verhaal of een gedicht te presenteren.

Er is een speciale Instagramtour van Bianca Kiel, waarbij bezoekers kunnen meelopen om zo zelf foto’s van bijzondere plekjes in Delfzijl te maken met de smartphone. .

Er zijn optredens van Bert Hadders & Joost Dijkema, de folkband Niceville, singer-songwriter Steven Prins, het Magellan Koor, zangduo Vera & Wout, Kunstbende, de leerlingen van dansdocente Rianne Wiersma en poëet Koos Cleveringa. Bibliotheek Delfzijl doet mee met een kleine voorleessessie door de kinderen die op hun school hebben gewonnen bij de nationale voorleeswedstrijd.

Verder zijn er verschillende straattheater acts te zien en worden de winkelstraten van het centrum omgetoverd tot een gezellige kunstmarkt met 25 kramen. Die wordt ingevuld door kunstschilders, edelsmeden, keramiek, beelden, houtsnijden, glasbewerking en glas in lood. Mensen die creatief op de foto willen, kunnen terecht in de Fotomobiel, een oude Renault Estafette die is omgetoverd tot fotostudio.

In de Centrumkerk zijn concerten van collectief Kunstdelta, gebaseerd op muziekstukken van componist Rameau. Er zijn 2 uitvoeringen, om 13.45 en om 15.00 uur.

Het avondprogramma wordt gevuld door het Popkorenfestival, met als deelnemers Mixed Melody(Appingedam), Ripa (Zeerijp), True Colors (Delfzijl), Songbird (Uithuizen) en Singsation (Farmsum). .

Voor wie méér dan cultuur alleen wil proeven, is er een sparerib op het Plein de Molenberg.

Verschillende hotel-restaurants uit Delfzijl maken hun lekkerste recept en….de beste wint.

Meer informatie is te vinden op: www.ivak.net/agenda.