The Battle op VMBO Eemsdeltacollege Delfzijl

DELFZIJL - VMBO leerlingen uit klas 1 en 2 van het Eemsdeltacllege in Delfzijl hebben op vorige week deel uitgemaakt van de interactieve film The Batlle van Het Klokhuis.

De film werd muzikaal ondersteund door het Regimentsfanfare Grenadiers en Jagers.

Tijdens een tweedaags evenement maakten de leerlingen kennis met Defensie. Daarbij werd niet alleen de rooskleurige kant van het verhaal verteld. „Woensdag zijn de veteranen langs geweest en zij hebben de leerlingen verteld over wat zij op missie hebben meegemaakt,” vertelt docente Anja Jansen van het Eemsdeltacollege. „Tijdens het bezoek zijn ook de trauma’s van soldaten aan bod gekomen. Sommige leerlingen hebben familieleden die dit ook hebben gemaakt. Het is belangrijk dat leerlingen met alle beroepen kennis maken en beseffen wat het is om te leven in vrede en veiligheid. Soms moet je daar voor vechten en wie kan dat beter duidelijk maken dan de veteranen.”

„Het idee is twee jaar geleden ontstaan. Ik kwam in gesprek met de schrijver en journalist Gijs Wanders en hij tipte mij over The Batlle en de mogelijkheid om veteranen uit te nodigen in de klas. Tijdens The Batlle kwam ook het verhaal van voormalig bevelhebber Peter van Uhm ter sprake. Zijn vader was soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij moest toen het land verdedigen tegen de Duitsers met een geweer dat de overkant van de Waal (waar hij gevestigd was) niet haalde. Hij besefte dat hij aan een kansloze missie bezig was. Peter van Uhm is een pacifist maar beseft dat je soms geweld moet gebruiken om vrede en veiligheid af te dwingen. Zijn zoon is een paar jaar geleden tijdens een missie om het leven gekomen.”

„Een doel is ook dat de leerlingen ruimer gaan denken,” vervolgt Jansen. „Wat betekent het om te leven in vrede en veiligheid, maar ook wat het betekent om te leven in oorlog. Dat je voor je leven moet vrezen en wat vluchtelingen doorgemaakt kunnen hebben. We doen het in de combinatie met de vakken geschiedenis en aardrijkskunde. Deze vakken sluiten hier goed op aan.”