Opening bibliotheek op Jan Ligthartschool Delfzijl

DELFZIJL - Wethouder Hans Ronde heeft woensdag De Bibliotheek op school op OBS De Jan Ligthart in Delfzijl geopend.

Samen met de winnares van de namenwedstrijd onthulde hij de naam van bibliotheek De Leeswereld. Hiermee zijn er al 8 schoolbibliotheken in de gemeente Delfzijl gerealiseerd die werken volgens de programmalijn ‘de Bibliotheek op School’. Naast de vele boeken omvat het concept ook een eigen digitale omgeving voor de kinderen. Hier vinden ze alle boeken die in de school zijn, maar ze hebben ook toegang tot speciaal geselecteerde sites waar zij voor kinderen geschikte informatie vinden. Met ‘de Bibliotheek op school’ willen de basisscholen het leesplezier van kinderen stimuleren.

Want kinderen die meer lezen, zijn beter in taal. Dit gegeven wordt bevestigd door onderzoek naar het verband tussen lezen en Cito-scores: kinderen die meer lezen, scoren hoger op de Cito-eindtoets. Het maakt een groot verschil voor kinderen of ze lezen of niet. Kinderen die plezier hebben in lezen vergroten hun leessnelheid, spellingvaardigheid en tekstbegrip en doen het daardoor beter op school. Door dagelijks vijftien minuten te lezen of voor te lezen leert een kind duizend nieuwe woorden per jaar.

Basisschool Jan Ligthart doet mee aan het project lezen is leuk! Een initiatief van Stichting Kinderpostzegels Nederland en Stichting Lezen. Verschillende scholen in Nederland krijgen met financiële steun van deze Stichting een speciale boekenkast vol met actuele boeken voor alle groepen.

Op de ochtend van de opening mochten alle leerlingen een boek voor zichzelf uitkiezen met medewerking van boekhandel Bruna uit Winsum en gingen ze aan het eind van de ochtend heel tevreden met hun eigen boek naar huis.