Een dag HEMA maakt dagbesteding voor Joey compleet

APPINGEDAM - Het begon ongeveer een jaar geleden met het uitspreken van een werkwens. Joey vertelde zijn persoonlijk begeleider van Cosis Kinderboerderij Ekenstein, waar hij 4 dagen per week werkt, dat hij het geweldig zou vinden om bij de HEMA te kunnen werken.

Met deze wens zijn ze aan de slag gegaan. En nu, meer dan een jaar later, staat Joey vol trots in een shirt van de HEMA samen met de bedrijfsleidster Kim Brinks. „Je moet het gewoon willen,” zegt Joey en daar is iedereen het volledig mee eens. „Dat is ook de kracht van dit team,” geeft Kim aan.

Joey hoort er helemaal bij. Wat begon met een middagje van 3 uurtjes is nu een hele dag geworden. De pauzetijden zijn korter dan hij bij dagbesteding gewend is maar dat vindt Joey geen probleem. Eerder zelfs een voordeel, want hij werkt het liefst zoveel mogelijk. En als hij bijvoorbeeld een vloer in het magazijn schoonmaakt, doet hij net even iets meer en pakt ook de vloer daarnaast mee. De taakverdelingen zijn duidelijk, Joey weet wat er van hem verwacht wordt. Als klanten hem vragen waar een bepaald product ligt loopt hij met ze mee, als er andere vragen zijn verwijst hij de klanten door naar één van de medewerkers. Het is niet zijn taak om klanten advies te geven of om af te rekenen bijvoorbeeld, want daar zijn en blijven de vaste medewerkers voor.

Begeleiding vanuit Dagbesteding is dichtbij, de centrale locatie CvD Zusterhuis ligt maar een straat verder en regelmatig zijn er gesprekken en is en contact over hoe het gaat. Het is in dit soort trajecten heel belangrijk te kunnen volgen of het aan beide kanten nog volgens verwachting en naar wens gaat, want is dat niet het geval dan kan er meteen over gepraat worden en lost het zich vaak snel op. Vooral de eerste periode is dit erg belangrijk want het is meestal van beide kanten een compleet nieuwe situatie. Terugval op dagbesteding is ieder moment mogelijk en ook dat zorgt voor een vertrouwd gevoel.

Kim zag vanaf het begin al mogelijkheden. Ze dacht niet aan wat Joey niet zou kunnen maar vooral aan wat Joey wel kan en wat hij allemaal nog zou kunnen leren. Daarbij is er een open houding en duidelijke aansturing. En die instelling is precies waar ze bij Cosis naar op zoek zijn als ze een cliënt van dagbesteding proberen te koppelen aan een extern bedrijf. Wat ze, naast hun werk bij dagbesteding, extra leren in een dag brengt zoveel meerwaarde met zich mee, de rest van de week is dat op vele manieren terug te zien.

De klik met het jonge en enthousiaste team van Reinier Doornbos, eigenaar van HEMA Appingedam en Delfzijl, was er meteen met Joey.

Vanuit een bijeenkomst van het Eemsdeltacollege 'Route naar Arbeid' kwamen Reinier en Lisette van der Veen (Cosis Dagbesteding) met elkaar in contact. Reinier stond al langer open voor een eventuele stageplek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of cliënten van dagbesteding.

Na een kennismakingsgesprek en een eerste verkennende middag werd meteen duidelijk dat het goed zou komen. Joey zet zich zoals hij zelf zegt voor meer dan 100% in. „Bij de Kinderboerderij zet ik mij misschien voor 90% in, maar bij de HEMA wel voor meer dan 100%, daar ben ik gewoon eerlijk in,” zegt de 24-jarige hulpkracht. Iedere dinsdag stapt hij met net even meer plezier op zijn fiets om vanuit Siddeburen naar Appingedam te fietsen. Hij is zo trots dat het hem gelukt is en ook Kim en haar team zijn erg blij met Joey. Joey heeft meer zelfvertrouwen gekregen en durft meer sinds hij bij de HEMA werkt. Volgens Joey komt dit doordat hij heeft gemerkt dat hij iets wel goed kan en daar een goed gevoel bij heeft.

Dat het geen betaalde baan is, maakt Joey niet uit. Het gaat hem vooral om het feit dat velen, inclusief hijzelf, nooit hadden verwacht dat het hem zou lukken. Daar is Joey terecht heel trots op!