Appingedam is ineens een lyceum rijker

APPINGEDAM - De vier scholen van Eemsdeltacollege hebben nieuwe namen en een nieuwe huisstijl gekregen. Het gaat om de George Martens School, de Rutger Kopland School, het Theda Mansholt College en het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum.

De meeste bekken niet echt lekker, dus afkortingen als Cleveringa Lyceum en Mansholt College liggen voor de hand. Daarmee is Appingeam ook ineens een lyceum rijker. De scholen staan nu meer centraal en niet, zoals voorheen, de overkoepelende stichting in het Eemsdeltacollege.

De nieuwe namen helpen de leerlingen en medewerkers voelen dat het hun school is, is de gedachte erachter. De naamgevers van de scholen zijn Groningers die in het verleden door lef te tonen iets hebben betekend voor hun omgeving en voor zichzelf. Het overkoepelende motto van de scholen is Leren met lef.

Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta is een koepel met vier scholen in Delfzijl-Appingedam en Siddeburen, genaamd Eemsdeltacollege. Elke locatie heeft een naam gekregen die het verhaal van de school vertelt.

De George Martens School is de nieuwe naam voor de locatie Eelwerd in Appingedam, waar praktijkonderwijs gegeven wordt. Martens was beeldend kunstenaar en medeoprichter van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Praktisch en ondernemend als hij was, werkte hij ook als reclameman.

Het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum is de nieuwe naam van de locatie Pastorielaan in Appingedam, met havo, vwo en vwo+. Cleveringa was een Nederlandse hoogleraar in de rechtsgeleerdheid. Hij werd in 1894 in Appingedam geboren. In de Tweede Wereldoorlog verzette hij zich met succes tegen de nazi’s. In een rede aan de Leidse universiteit protesteerde hij tegen het ontslag van joodse collega's.

De Rutger Kopland School is de nieuwe naam van de locatie Siddeburen, waar vmbo en onderbouw havo en vwo aangeboden wordt. Kopland was psychiater, maar werd beroemd als dichter en schrijver. Hij werd in 1934 geboren in Goor en overleed in Glimmen in 2012. In de gedichten van Rutger Kopland lees je dat je mag dromen en er niet alleen voor staat.

Het Theda Mansholt College is de nieuwe naam van de locatie Sikkel in Delfzijl, de vmbo-school. Mansholt was pedagoge. Ze wordt beschouwd als de grondlegster van het Nederlandse landbouwhuishoudonderwijs. Ze werd in 1879 in Meeden geboren. Theda Mansholt stimuleerde haar leerlingen om al het goede van hun geboortegrond te benutten.

De naam Eemsdeltacollege verdwijnt, maar de koepel Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta blijft.De leerlingen kunnen makkelijk overstappen van de ene naar de andere school binnen de stichting.