Conny Schlömer uit zorgen over huishoudelijke hulp tijdens vakanties en ziekte

TERMUNTERZIJL - Conny Schlomer uit Termunterzijl ziet de vakanties met tegenzin tegemoet. De reden: haar huishoudelijke hulp is dan vrij en het is de vraag of ze een vervanger krijgt en wie dat dan is..

„Het is een groot probleem dat al langer duurt,” legt Schlomer uit. „Al verschillende jaren is de vervanging tijdens ziektes en vakantie een groot probleem. Ik ben heel tevreden met mijn huishoudelijke hulp en ook zij heeft recht op haar vakantie. Maar dan gaat het wel fout. Het is dan maar afwachten of ik huishoudelijke hulp krijg.”

„Voor mij is de huishoudelijke hulp erg belangrijk. Ik heb sinds mijn 20e reuma. Dat is veroorzaakt door een psychisch trauma in mijn jeugd. Mijn handen zijn daardoor vergroeid. Ik kan in huis korte stukjes lopen. Poetsen en zwaar huishoudelijk werk zit er voor mij dan ook niet in. Ik heb hiervoor 4 uur in de week hulp. Als ik geen hulp krijg, blijft werk als toilet schoonmaken, stofzuigen, stoffen, soppen, wasjes draaien en ramen lappen liggen. Ik heb hiervoor hulp. Daardoor kan ik nog zelfstandig blijven wonen. Tijdens ziektes en vakanties is het spannend hoe het afloopt. Ik heb vorig jaar meegemaakt dat mijn hulp zes weken uit de running was door een schouderblessure. De eerste twee weken heb ik geen vervanger gehad. De reden was dat er geen vervanger was. De overige vier weken heb ik wel een vervanger gehad. Bij ziektes is het hetzelfde liedje. Ik heb er dan ook al veel mee beleefd.”

„Ik ben hier met de thuishulporganisatie over in gesprek geweest om te kijken of er een oplossing was voor dit probleem. Als ik kijk naar deze regio, dan is hier een hoge werkloosheid. Als er niet voldoende personeel is, dan lijkt mij dat dit door contact op te nemen met UWV snel opgelost kan worden. Volgens de thuishulporganisatie is dat niet mogelijk. Ik vind het erg jammer, want bij elke verandering komt de rekening neer bij de mensen die de hulp het hardst nodig hebben. Ik hoop hiermee een discussie op gang te brengen, zodat het probleem wordt opgelost.”