Studenten ontwerpen tiny house voor Wagenborgen

WAGENBORGEN - Na de zomer wordt begonnen met de bouw van het prijswinnende tiny house op het terrein van voormalig Groot Bronswijk in Wagenborgen.

Het is ontworpen door de drie studenten Ivar Bakker, Alric van Kooij en Tiemen Tijs ten Have. Zij wonnen de ontwerpwedstrijd voor studenten van Middenkaderfunctionaris Bouw van het Alfa-college en Bouwkunde van Hanzehogeschool. Bij woonstichting Groninger Huis in Zuidbroek presenteerden de studenten onlangs hun ontwerpen van tiny houses, zowel digitaal als in de vorm van maquettes en bouwtekeningen.

In augustus wordt het tiny house daadwerkelijk gebouwd door de opleiding Timmerman van het Alfa-college.

Bij Groninger Huis wordt een Tiny house omschreven als een compleet nieuwe woonvorm en levensstijl, waarbij het vooral draait om genoegen nemen met minder spullen en een kleinere CO2-voetafdruk. Het zijn volwaardige woningen, gemaakt van duurzame materialen en innovatieve technieken, waarbij op een uiterst efficiënte wijze gebruik wordt gemaakt van een beschikbare ruimte van 20 tot 35 vierkante meter.

Het werd de jury van Groninger Huis, bestaande uit directeur Hilde van Ree, coördinator Vastgoedbeheer &Ontwikkeling Harry Martens, manager klant & markt Geja Hagedoorn en manager Vastgoedbeheer &Ontwikkeling Arie Weyzig niet gemakkelijk gemaakt. De vier studententeams hadden aan alles gedacht. Eén van de studenten van Hanzehogeschool had zelfs een uitvoerige locatieanalyse voor de woonstichting verricht.

Er werd onder andere gekeken naar ontwerp, innovatie en originaliteit. De winnende studenten werden door directeur van Ree geroemd om hun lichtinval in het tiny house, het gebruik van duurzame materialen en toevoegen van een terras. Ook was er goed nagedacht over circulair bouwen. Van Ree: „De studenten hebben ons allemaal verrast. Ze hebben het allemaal heel serieus aangepakt. Echt complimenten voor de inzet en creativiteit. Dit project krijgt, wat ons betreft, zeker een vervolg.”

De directeur van Groninger Huis had één van de winnende studenten graag een stageplek aangeboden, maar de studenten zijn al voorzien. „Ik had de jongeren graag willen betrekken bij de realisatie van hun eigen tiny house.”

De woonstichting gaat drie tiny houses in Wagenborgen realiseren. Deze zomer wordt met de bouw van de eerste gestart. Naar verwachting is begin 2019 ook het tiny house van de studenten gerealiseerd.

Negen weken werd er aan het project Tiny House gewerkt. De eerste vijf weken bestond uit onderzoek en inspirerende sessies, daarna volgde het ontwerp.