Studiereis ondernemers naar Spaanse megacoöperatie

NOORD-GRONINGEN - Ondernemers uit Noord-Groningen gaan eind september op een vierdaagse studiereis naar de Mondragón-coöperatie in Spaans Baskenland.

De reis is bedoeld voor ondernemers die meer willen weten over ondernemen in een coöperatie, de ondernemingsvorm waarbij werknemers eigenaar worden van (een deel van) het bedrijf en waar gezamenlijk de koers wordt bepaald. De Mondragón-coöperatie is een van de meest sprekende voorbeelden van een succesvolle coöperatie en is uitgegroeid tot de grootste (koepel)-coöperatie ter wereld. De studiereis wordt georganiseerd door Economic Board Groningen (EBG). Ondernemers uit Noord-Groningen betalen de helft.

Een coöperatie is een ondernemingsvorm die steeds vaker voorkomt. Dit is een model waarbij de werknemers eigenaar worden van (een deel van) het bedrijf. De coöperatie heeft dan ook geen aandeelhouders als eigenaren, maar slechts leden. De leden hebben het voor het zeggen, zij bepalen de koers van de organisatie, ze leggen geld in en delen mee in de winst. In april van dit jaar organiseerde EBG een inspiratiesessie over ondernemen in een coöperatie, met als spreker Ander Etxebarria van de Mondragón-coöperatie, die goed werd bezocht.

„Met de studiereis bieden we meer verdieping,”meent Erik Doorenspleet van EBG. „De deelnemers kunnen het succes van Mondragón van dichtbij zien en inspiratie opdoen. Tevens kunnen ze bekijken of dit model van coöperatief ondernemen geschikt is voor hun eigen bedrijf. Met andere woorden: wat kunnen wij uit Noord-Groningen leren van Mondragón?”

Het gebied rondom het plaatsje Mondragón in Spaans Baskenland telt meer dan 110 coöperaties. De Mondragón-coöperatie is uitgegroeid tot de grootste (koepel)-coöperatie ter wereld. In vrijwel elke coöperatie zijn werknemers mede-eigenaar en beslissen ze samen welke keuzes het bedrijf moet maken. Mondragón maakt hoogtechnologische producten en is uitgegroeid tot een multinational met 260 vestigingen over de hele wereld. Met zelfs een eigen universiteit gaan onderwijs, ondernemen en innovatie hand in hand. Zo’n 60 jaar geleden was Mondragón nog een krimpregio, nu is het een van de meest welvarende regio’s van Spanje.

Het volledige programma van de reis is te vinden op www.economicboardgroningen.nl/mondragon. Er is nog plaats voor deelnemers.