Ontdek de mystieke Wytsemakooi in Uithuizermeeden

UITHUIZERMEEDEN - De boswachters van Natuurmonumenten nemen bezoekers deze zomer graag mee op excursie door de Wytsemakooi bij Uithuizermeeden, een eendenkooi met een rijk verleden.

Ooit was het een echte vangkooi, nu een verstilde parel op ’t Hogeland van Groningen. De excursies vinden plaats op 28 juli, 11 augustus en 25 augustus.

Als je met de boswachter van Natuurmonumenten vanaf de Meneersweg in Uithuizermeeden het weiland door loopt naar de eendenkooi, steek je een smal loopbruggetje over. Ineens sta je midden in een verstild stukje natuur. Een bos met een rijke historie die honderden jaren terug gaat. De boswachter kan je precies aanwijzen waar het voormalige kooikerhuisje stond. En vertellen hoe de kooiker eenden ving met hulp van zijn kooikerhondje. En waarom al die sneeuwklokjes in de kooi terecht zijn gekomen.

De eendenkooi is waarschijnlijk eind zeventiende eeuw voor het eerst in gebruik genomen en hoorde bij de borg Rensuma in Uithuizermeeden. De kooi werd door de toenmalige familie Alberda als vangkooi gebruikt tot eind negentiende eeuw. Eenden en andere vogelsoorten werden er gevangen en verkocht.

De verstilde plek is niet alleen voor mensen een mooie locatie. Ook veel vogels als buizerd, bruine kiekendief en steenuil voelen zich er thuis.

Aanmelden via: www.natuurmonumenten.nl.

De excursie start alle data om 10.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.