Claimkar voor emotionele schade rijdt door Noord-Groningen

NOORD-GRONINGEN Woningcorporaties Wierden en Borgen gaat de actie van zijn huurderorganisaties tegen de NAM ondersteunen met een claimkar die door de regio gaat rijden.

Daarin wordt voorlichting gegeven aan huurders die emotieschade willen claimen bij de NAM. Veel huurders hebben door de aardbevingen last van angsten, zorgen of geestelijke klachten: emotionele schade. Hiervoor kunnen ze compensatie eisen van de NAM.

De Woonbond en de huurdersorganisaties trekken de komende twee weken met deze speciale caravan langs de dorpen om huurders te informeren. Wierden en Borgen helpt zijn huurdersorganisaties om hun huurders een informatiebrief te sturen waarin wordt uitgelegdhoe ze kunnen meedoen aan deze actie.

Veel acties rondom de aardbevingen richten zich op fysieke schade en dus op huiseigenaren. Maar iedereen boven het gasveld in Groningen kan smartengeld claimen, luidde de uitspraak van de rechtbank in Assen van 1 maart 2017. Dit geldt voor iedereen die angsten, boosheid of onzekerheid ervaart als gevolg van de aardbevingen. Veel huurders weten niet hoe ze hun claim moeten indienen of denken dat het heel ingewikkeld is. Het blijkt juist heel eenvoudig te zijn.

Woordvoerder Ben Jacobs van huurdersvereniging De Huurder ziet dat huurders het lastig hebben: „Veel huurders leven in onzekerheid over versterkingsoperaties. Ze zijn teleurgesteld, boos en verdrietig. Met een claim lossen ze de problemen niet op, maar ze krijgen wel een stukje compensatie voor het leed dat hun is aangedaan. We zien het als een hart onder de riem dat Wierden en Borgen ons helpt de huurders te vertellen dat ze eenvoudig kunnen claimen.”

Huurders van Wierden en Borgen betalen 25 euro om te laten uitzoeken of zij een claim hebben en om de claim in te dienen. Eerder werd al bekend dat corporaties Groninger Huis en SUW nog iets verder gingen in de steun aan hun huurdersorganisaties. Zij maken het voor hun huurdersorganisaties mogelijk om de huurders kosteloos te laten instappen bij de claim.

Huurdersorganisaties en de Woonbond bezoeken met hun actiecaravan (beschilderd door de bekende Groningse kunstenares Loes Faber), de komende weken markten en braderieën, om de aandacht te vestigen op de mogelijkheid geld bij de NAM te claimen. Op vrijdag 20 juli van 12:30 tot 17:00 uur staat de ‘Claimcar’ aan de Hogestraat 2 in Loppersum tegenover de bio winkel, en zaterdag 21 juli van 09:00 tot 17:00 uur op de Blink Uithuizen.