Monnikenwerk plaatjes voedselbank

APPINGEDAM - Benny Groenhagen uit Appingedam heeft zijn monsterklus voor de Voedselbank Delfzijl er bijna opzitten. Hij verzamelde en sorteerde technoplaatjes van de onlangs gehouden AH-actie om liefst 250 boeken te kunnen vullen.

Dat is een heidens karwei geweest. In elk boek zijn 160 plaatjes nodig. En die heb je niet zomaar. Daar gaan ontzettend veel tijd in zitten. „Ik ben er bij wijze van spreken dag en nacht mee bezig geweest en elk vrij uurtje. En dat vier weken lang.” Het gaat Groenhagen lukken. Volgende week vrijdag worden de 250 boeken met gebundelde plaatjes overhandigd aan de voedselbank. Die geeft ze weer aan de kinderen van ouders die afhankelijk zijn van de voedselbank. Het gaat om 160 gezinnen.

De aanleiding voor het vele werk ligt in het feit dat sommige kennissen van Groenhagen vroegen of hij nog plaatjes had omdat ze het boek net niet vol kregen. „Ik heb een oproep op Facebook geplaatst en ik kreeg direct al veel meer dan er nodig waren. Dat was de aanleiding om het wat groter aan te pakken. Mijn streven was in eerste instantie om 160 boeken compleet te krijgen voor de voedselbank. Ik heb verschillende Albert Heijn-vestigingen, in Delfzijl, Appingedam en Groningen, benaderd en dat begon meteen goed te lopen. De supermarkten werkten prima mee. Ik kreeg veel boeken en vele dozen vol met plaatjes. Ik besloot het aantal op te schroeven tot 250, zodat alle kinderen van de voedselbank straks een boek hebben.”

„Maar met de komst van die dozen begon het werk pas echt. De verpakkingen moeten worden opengemaakt, de plaatjes uitgezocht en op volgorde gelegd en gebundeld. Ik heb duizenden plaatjes door mijn handen gehad. Gelukkig kreeg ik veel hulp aangeboden, zoals van de dames Lies Winkels, Anja Prins, Janny Vos, Marianne van der Laan, Leonie Zeeman en Mirjam Blauwwiekel. Sommige mensen hebben hand en spandiensten verricht.”

Groenhagen had al wat ervaring met dergelijke boeken. „Ik heb een aantal jaren geleden naar aanleiding van een actie van een supermarkt met dierenplaatjes meer dan 200 boeken gemaakt met ruim 200 plaatjes voor de kinderafdeling van de NOVO en voor cliënten van Nieuw Woelwijck in Sappemeer. Destijds hebben we - ik kreeg veel hulp van mijn vrouw en twee dochters - de plaatjes er ook allemaal nog ingeplakt. Dat is deze keer nog niet gebeurd. Dat kreeg ik er bij mijn vrouw niet door.”