Duurzaam clubhuis jubilerende Jeu de Boules Vereniging Delfzijl

DELFZIJL - Het dinsdagmiddagteam van Jeu de Boules Vereniging Delfzijl speelt wedstrijden, terwijl op de achtergrond hard wordt gewerkt aan het clubgebouw. Nog even en de vereniging heeft een duurzaam en energieneutraal onderkomen.

„Het wordt prachtig!” zegt voorzitter Stinie Kempinga. Ze verheugt zich al op het 25-jarig jubileum in en om het vernieuwde gebouw. Dat hun clubgebouw zo zou worden aangepakt, hadden Stinie Kempinga en penningmeester Gezinus Hulzebos niet durven dromen. Er komt isolatie in, HR++ glas en kunststof kozijnen. „En de zonnepanelen liggen al op het dak,” wijst Hulzebos. Aanleiding voor de opknapbeurt is het 25-jarig bestaan van de vereniging, straks in september.

„We vroegen de gemeente om een bijdrage voor een feest,” vertelt Kempinga. „Maar er bleken ook heel andere dingen mogelijk.”

Oudste lid is 98

Zo kwamen ze bij het Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma van NAM, een programma waarmee de aardoliemaatschappij investeert in de regio’s waar het bedrijf actief is. De helft van de kosten voor het verduurzamen van het clubhuis worden hieruit betaald, voor de rest heeft de vereniging andere financiering gevonden. Een installatiebedrijf is nu voortvarend aan de slag. En de gemiddelde leeftijd binnen de vereniging mag dan wel rond 75 jaar liggen – „we hebben zelfs vier leden van tegen de 90 en ons oudste lid is 98!” – een aantal leden steekt ook zelf de handen uit de mouwen. Materiaal afvoeren bijvoorbeeld en na de werkdag het terrein opruimen. Een aantal jaren geleden heeft Gezinus Hulzebos samen met een ander lid zelfs nog het dak vernieuwd.

„Iets schuin, zodat voetballen van kinderen hiernaast er vanzelf af rollen.” Hij zou het nu niet meer kunnen. „Je moet bij het ouder worden steeds meer afgeven. Heel jammer, maar dat hoort erbij.”

Gezelligheid voorop

Om de installateurs niet voor de voeten te lopen, gaan Kempinga en Hulzebos onder een (ook door leden gemaakte) overkapping zitten. Al gauw voegen het uit- en het thuisteam van de competitie zich erbij, onder wie Truida Swijgman en Fré Rozenboom. Hun vier wedstrijden zijn gedaan. „Twee keer verloren en twee keer tweede”, grinnikt Rozenboom. Gezelligheid staat voorop bij de Delfzijler vereniging. „Toch zou eens winnen ook leuk zijn.” Gezien de prijzenkast gebeurt dat best regelmatig, al spelen veel leden niet mee in de competitie.

Na één keer verkocht

Truida Swijgman wel. Ze blijkt behoorlijk fanatiek, tot haar eigen verbazing. „Jeu de boules leek me niets voor mij. Maar toen ik het één keer had gedaan... Dan richt ik, gooi ik.... en ach, waarom komt de bal niet dichterbij. Dan wil ik het direct nog eens proberen.” Ook Stinie Kempinga had niet gedacht het zo leuk te vinden, maar was na één keer verkocht. Gezinus Hulzebos: „Zo vergaat het de meesten. We hebben 53 leden. Bijna iedereen die lid wordt, blijft lid.”

Zodoende zijn sommige leden net pensioengerechtigd, maar komen er inmiddels ook rollators en scootmobiels mee naar het clubterrein. Voor de gewone speelmiddag of -avond, voor de competitie op maandagavond of dinsdagmiddag of voor een toernooi; verschillende jeu de boulesverenigingen organiseren toernooien. Die in Delfzijl blijken geliefd. Kempinga, trots: „Het is hier altijd zo gezellig en goed verzorgd, zeggen deelnemers dan.”

De vereniging is belangrijk voor de leden. Iedereen kan er zichzelf zijn en ze denken om elkaar. „Een kaartje of bloemetje bij ziekte, even een arm om de schouder bij een moeilijk moment, ” geeft de voorzitter als voorbelden. Truida Swijgman: „Je kunt je verhaal kwijt, het wordt nooit gezien als zeuren.” Al is Swijgman er de persoon niet naar om lang te treuren; ondanks gezondheidsproblemen blijft ze monter en geniet ze wanneer ze kan. De vereningsleden hebben vooral veel plezier met elkaar. „En je beweegt meer dan je zou denken. Al is het maar dat je steeds op je benen staat.” Mocht dat niet meer constant gaan: tussendoor een stoel erbij pakken kan ook.

Verrassing

Aan het eind van de middag nemen Hulzebos en Kempinga een kijkje aan de achterkant van het verenigingsgebouw, waar de isolatie, nieuwe buitenwanden en kozijnen inmiddels zijn aangebracht. Ze zijn blij over hoe mooi het wordt en hoe snel het gaat. Een prachtig jubileumcadeau. Het jubileumfeest voor de leden komt er ook, vertelt Kempinga. Een tikje geheimzinnig: „Wat we gaan doen, is nog een verrassing.”