Rentree draverij Eenrum met een primeur: rechtsom!

EENRUM - Na twee jaar wordt er eindelijk weer gekoerst in Eenrum. De terugkeer op de paardensportkalender is meteen spraakmakend. De koersen zullen rechtsom worden verreden, iets wat in Nederland jarenlang niet meer is gebeurd.

In de vorige eeuw werd er op diverse banen, waaronder die in het Groninger Stadspark, rechtsom gekoerst. Voor de deelnemers was dat prettig. De ene draver gaat linksom het beste, de andere rechtsom. De laatste jaren bestond die keuze echter niet meer. Alle nog actieve banen in ons land koersen linksom. Wie rechtsom wil starten moet daarvoor naar Duitsland. Veel trainers doen dat regelmatig, met name de banen in Gelsenkirchen en Berlijn zijn populair.

Omdat in de vaderlandse sport al langer hardop werd gedacht over een proef rechtsom besloot het bestuur van Eenrum de knoop door te hakken. Op woensdag 15 augustus gaan alle koersen rechtsom. Niet alleen de deelnemers kijken er naar uit, ook de sponsoren liepen warm voor het idee. Ze ondersteunen de grasbaankoersen massaal met extra prijzengeld en ereprijzen. Het hoofdnummer is het Flevofarm Stayerskampioenschap, een koers voor de hoogste klasse over de afstand van 2900 meter. De koers is vernoemd naar de toonaangevende stoeterij van de familie Iwema. Dankzij dit bedrijf, waar jaarlijks honderden dravermerries worden gedekt, is Eenrum in zowel binnen- als buitenland een begrip.

Het tien koersen tellende programma zal van start gaan om 16.00 uur. De entree is gratis, ook dat is mogelijk gemaakt door de sponsoren.

De organisatie van de paardenkoersen in Eenrum heeft een unieke publieksactie bedacht. Iedereen die op woensdag 15 augustus de koersbaan bezoekt loot gratis mee om voor die dag de eigenaar te worden van een kansrijke draver die start in de achtste koers van die dag.

De ‘Eigenaar voor één dag’ wordt na de vierde koers geloot en zal daarna op stal kennismaken met zijn paard, trainer en rijder. De draver in kwestie is een mede-favoriet die normaal loopt voor eigenaar Peter Delis, maar die staat met alle plezier zijn prijzengeld eenmaal af. Het is een koers waarin er voor de winnaar 600 euro klaar ligt.,